Denemarken 1996. Familiefilm van Aage Rais Toft. Met o.a. Jacob Oliver Krarup, Sofie Maria Ahlgren, Anni Bjørn, Stig Günther en Bjarne Henriksen.

VPRO Cinema

De tien-jarige Anton (Krarup) woont met zijn moeder (Bjørn) in een troosteloze buurt van de Deense hoofdstad. Anton's vader, een F16-piloot, stortte vijf jaar geleden neer. Anton heeft dat verlies niet kunnen verwerken. Hij droomt van zijn vader en is vastbesloten in diens voetsporen te treden. Zijn psychische trauma heeft ook tot bedwateren geleid. Anton bouwt in het schuurtje een vliegtuig en wordt hoe langer hoe meer geobsedeerd door alles wat met lucht- en ruimtevaart te maken heeft. Op school gaat het ook niet goed, zeker als de meisjes - allesbehalve lieverdjes - steeds minder aandacht aan hem gaan besteden. Anton's grote kans komt echter als de klas een uitstapje maakt naar de vliegbasis waar zijn vader ooit dienst deed. Anton wil laten zien dat hij alles afweet van een F16... Interessante jeugdfilm, geschreven door de debuterende, 26-jarige regisseur Rais Toft, in samenwerking met Bent Engelhardt Rasmussen. Realistisch beeld van de kinderwereld met als belangrijkste thema's hun allesbehalve onschuldige pestgedrag, pre-puberale onzekerheden, gevoelswereld en trauma's. Fotografie van Jacob Banke Oleson, muziek van Hilmar ørn Hilmarsson.

credits

Regie:
Aage Rais Toft
Cast:
Jacob Oliver Krarup, Sofie Maria Ahlgren, Anni Bjørn, Stig Günther, Bjarne Henriksen, Fie Kruse, Kristian Nyholm Schmidt, Jens Albinius
Productie:
Ib Tardini
Camera:
Jacob Banke Oleson
Muziek:
Björk, Hilmar Örn Hilmarsson
Jaar:
1996
Alt. titels:
Anton
Genres:
Familiefilm, Drama
Trefwoorden:
Kinderfilm, Psychologisch drama, Jeugdfilm
Landen:
Denemarken

op televisie
0 uitzendingen

Antons flyver (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken