Verenigde Staten 1995. Familiefilm van Jon Voight. Met o.a. Trenton Knight, Jon Voight, Ally Sheedy, Dom DeLuise en Bethany Richards.

VPRO Cinema

[KL]De standvastige tinnen soldaat[KLE] van Hans Christian Andersen werd speciaal bewerkt voor de Amerikaanse kabel-tv. Scenarioschrijver Patrick J. Clifton heeft een heel warrig geheel ervan gemaakt dat bezet wordt door afgezaagde personages. Billy (Knight) is tien en woont met zijn moeder (Sheedy) in een verloederde buurt van L.A. Op school wordt er op hem neergekeken waardoor hij weinig vrienden heeft. Zijn heldhaftige, hardwerkende moeder die ook nog eens een weduwe is, bekent echter dat zij niet van hem houdt. Op een goede dag geeft de eigenaar van een speelgoedwinkel Billy een tinnen soldaat, die in een klap een gedaantewisseling ondergaat. Hij helpt Billy tegen de bendes die hem belagen en zorgt ervoor dat hij een passend vriendinnetje vindt. De rol van de tinnen soldaat wordt door Voight gespeeld, die tevens deze film met de beste bedoelingen regisseerde. De film is super traag van tempo. Bovendien wordt de geloofwaardigheid op vele fronten geweld aangedaan als Billy bijvoorbeeld een knokpartijtje afbreekt op een manier die doet denken aan Mozes die van de berg kwam. Het spel is weliswaar niet slecht, maar de straatbendes worden op zo'n keurige manier gepresenteerd dat je denkt dat ze van een andere planeet afkomstig zijn. De film zit vol met goede bedoelingen en Amerikaanse gezinsdeugden waardoor boodschappen over karaktervorming, de keuze van vrienden, het wederzijds vertrouwen en eerbied er met de voorhamer worden in gedreund met het gevolg dat de film aan zijn zelfrechtvaardiging ten onder is gegaan.

credits

Regie:
Jon Voight
Cast:
Trenton Knight, Jon Voight, Ally Sheedy, Dom DeLuise, Bethany Richards, Aeryk Egan, Travis Perkins, Pablo Irlando, Anita Gregory, Stephon Harper, Dean Simone, Evelyn Cisneros
Jaar:
1995
Alt. titels:
Tin Soldier, The
Genres:
Familiefilm, Fantasy, Drama
Trefwoorden:
Kinderfilm, Sociaal drama, Sprookje, Jeugdfilm, Fantasy
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Tin Soldier (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken