Orbis Pictus

1997, Martin Šulik, 105 minuten

Tsjechië/Slowakije 1997. Komedie van Martin Šulik en Martin Sulík. Met o.a. Dorotka Nvotová, Božidara Turzonovová, Július Satiský, Milka Vasharyová en František Kovár.

VPRO Cinema

Martin Sulik, een van Centraal-Europa´s grootste talenten, liet in zijn vorige `grote´ filmhuisfilm The garden ene Jacob uit huis geschopt worden; in Orbis pictus wordt Teresa (Nvotová) de deur gewezen. Vanuit haar internaat begint probleemkind Teresa een zoektocht naar haar moeder. De route stippelt ze uit op basis van een fantasiekaart die ze uit de bibliotheek stal. Haar verbaast het dan ook niet dat ze allerlei vreemde types tegenkomt, van een ingegraven vrouwtje tot een wanhopige acteur en tenslotte haar moeder die zo klein is als een lucifersdoosje. Bij de kijker kan wel de verbazing toeslaan, en zelfs verveling omdat de roadmovie over volwassen worden soms op een reizende freakshow van los zand lijkt. Het indringende gevoel van Slowaakse folklore dat het kleurig gefilmde Orbis pictus brengt, werkt goed als u van antropologie houdt, maar veel van de lokale, ongetwijfeld diepzinnige symbolen zullen de gewone Nederlander, zoals uw recensent, ontgaan. De `outcast´-fascinatie van Sulik bijv. kan nog geplaatst worden als symbool voor de plek van Slowakije in Europa of voor de fantasie in een moderne maatschappij, maar die onwetende man met de bok aan het eind dan? (IdH/VPRO Gids)

credits

Regie:
Martin Šulik, Martin Sulík
Cast:
Dorotka Nvotová, Božidara Turzonovová, Július Satiský, Milka Vasharyová, František Kovár, Marián Zednikovič, Hana Gregorová, Anton [KA5]ulik, Emília Vášarová, Bozidara Turzonovovç, Marián Labuda, Dorotka Nvotovç
Productie:
Rudolf Biermann
Muziek:
Vladimír Godár
Jaar:
1997
Genres:
Komedie, Fantasy, Experimenteel, Drama
Trefwoorden:
Road-movie, Tragikomedie, Fantasy, Experimentele film
Landen:
Tsjechië, Slowakije


op televisie
0 uitzendingen

Orbis Pictus (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer