Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Tsjechië 1997. Romantiek van Roger L. Simon. Met o.a. Gina Gershon, Rade Serbedzija, Patricia Hodge, Otakar Brousec en Gordon Lovitt.

VPRO Cinema

Kort na de Fluwelen Revolutie in 1992 komt kinderpsychologe Dr. Lauren Graham (Gershon) naar Praag voor een congres. Ze ontmoet Jiri Kolmar (Serbedzija), een voormalige dissidente schrijver, die op de nominatie staat om minister van cultuur te worden. Lauren en Jiri worden verliefd op elkaar en zij maakt kennis met Jiri`s vader, die als dwangarbeider van de nazi`s in een concentratiekamp zat; bovendien kwamen twee dochters van hem tijdens WO II (1939-45) om in een kamp. Hij herkent op oude foto`s Laurens grootvader, een architect, die betrokken was bij de bouw van het beruchte vernietigingskamp Theresienstadt. Lauren is zich van niets bewust, want haar familie was indertijd gewoon naar Amerika ge[KA3]emigreerd met geldige papieren. Het verhaal komt in de openbaarheid en de relatie wordt verbroken, omdat Jiri`s toekomst in gevaar komt. Hij zoekt troost bij een Hollandse schrijversvriendin en Lauren gaat terug naar Amerika, waar het vreselijke nieuws haar al heeft ingehaald. Met zijn speelfilmdebuut heeft regisseur Simon wellicht teveel gekeken naar de succesvolle film van Philip Kaufman THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING uit 1988, maar eenmaal gewogen wordt hij daarbij vergeleken toch te licht gevonden. Het scenario van Sheryl Longin en regisseur Simon heeft de pseudo intellectuele praterigheid van een Wim Wenders-vehikel en dat is al met al jammer, want de hoofdrollen Gershon (net iets te veel imago van BOUND) en Serbedzija (EYES WIDE SHUT), zijn heel aantrekkelijk en het thema van kinderen van daders en slachtoffers is best goed. Het camerawerk is van Ivan Slapeta. Ook bekend als LIES AND WHISPERS en BEYOND THE PAST.

credits

Regie:
Roger L. Simon
Cast:
Gina Gershon, Rade Serbedzija, Patricia Hodge, Otakar Brousec, Gordon Lovitt, Stuart Milligan, Jan Nemejovsky, Václav Knop, Pavel Vangeli, Emma Cerná, Patrik Ziga, Richard Toth
Productie:
Sheryl Longin, Klaus Volkenborn, Margrit Stärk, Jan Balzer, Michael Bremer, Dody Dorn, Shelley Surpin
Camera:
Ivan Slapeta
Muziek:
Deeji Mincey, Boris Zelkin
Jaar:
1997
Alt. titels:
Lies and Whispers, Beyond the Past
Genres:
Romantiek, Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Holocaust, Romantisch drama
Landen:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Tsjechië

op televisie
0 uitzendingen

Prague Duet (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken