Verenigde Staten 1999. Drama van Lee Rose. Met o.a. Linda Hamilton, Lynn Whitfield, Bruce Greenwood, Roger G. Smith en David Andrews.

VPRO Cinema

Ergens in het Amerikaanse Zuiden aan het begin van de jaren 1940 verhuist het zwarte gezin McGhee naar een buurt, waar dan (nog) uitsluitend blanken wonen. De familie Sipes krijgt hen als nieuwe buren. Anna Sipes (Hamilton) is een lieve, zich enigszins vervelende huisvrouw, die achter het fornuis moet blijven van macho mannie Benjamin (Greenwood). Anna verwelkomt haar nieuwe buren op een hoffelijke manier en sluit vriendschap met haar nieuwe buurvrouw Minnie McGhee (Whitfield). Kort erop ontdekt ze dat de buurtvereniging, waar Benjamin ook lid van is, de McGhee's dagvaardt en sommeert de buurt te verlaten wegens overtreding van het buurtreglement. Het komt in 1944 voor de rechter. Deze brave film over zo'n zwarte bladzijde in de beschamende geschiedenis van de V.S. gaat grotendeels over de vriendschap, die blijft bestaan tussen Anna en Minnie. Hij gaat niet over de druk die op zwarte gezinnen in die tijd werd uitgeöefend, en het niet terugschrikken voor het gebruik van geweld tegen zwarten door blanken. Kathleen McGhee-Anderson, die het scenario schreef, hoefde de bonzen van omroep USA Network niet te vrezen, maar moet wel wijken voor de kijkcijfers door haar relaas zo dicht mogelijk bij de droge feiten te houden. Regisseur-producent Rose mocht zich gelukkig prijzen dat zijn te lange film nog aardig overeind wordt gehouden door het mooie spel van zijn fraaie hoofdrollen Hamilton en Whitfield. Op het camerawerk van Eric Van Haren Noman valt niets aan te merken. Naar een ware gebeurtenis, maar te neutraal van smaak. Werktitel SIPES VS. MCGHEE.

credits

Regie:
Lee Rose
Cast:
Linda Hamilton, Lynn Whitfield, Bruce Greenwood, Roger G. Smith, David Andrews, Jenny O'Hara, Gannon Brown, Kevin McNulty, Tegan Moss, Laurie Murdoch
Productie:
Lee Rose, Ron McLeod
Muziek:
Terence Blanchard
Jaar:
1999
Alt. titels:
Color of Courage, The, Sipes vs. McGhee
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Americana, Sociaal drama, Racisme
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Color of Courage (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken