Games Odyssey

2002, Carsten Walter, 177 minuten

Duitsland 2002. Documentaire van Carsten Walter. Met o.a. Prof. Henry Jenkins, Lucien King, Ernest Adams, Mathias Mertens en Prof. Dr. Siegfried Zielinski.

VPRO Cinema

Documentaire in vier delen over de oorsprong, het heden en de toekomst van computerspellen. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven, en is er een discussie of het een kunstvorm kan zijn of slechts speelgoed. We leren dat het eerste computerspel al dateert uit 1962 en Lucien King praat over zijn in Londen georganiseerde tentoonstelling Game on. In deel twee wordt het onderwerp van simulatie van de werkelijkheid behandeld. Het begon met de voorbereidingen van de eerste maanlanding van Apollo 11 door de NASA. Vervolgens werd het nabootsen toegepast als vluchtsimulator, bij veldslagen en sport. De overgang van symbolen naar de werkelijkheid wordt mogelijk door snellere processoren, betere grafische kaarten en meer schijfcapaciteit. In het derde deel zien we hoe de grote literatuur, de geschiedenis en mythologie verbonden worden tot een fantastisch doolhofavontuur. Final Fantasy komt uit en wordt een hit. In het vierde en laatste deel wordt dieper ingegaan op spellen als Ego-Shooter en Quake alsmede hun relatie tot het oeroude Pong. De technologie voor computerspellen is dikwijls pionierswerk en de erkenning als kunstvorm wordt tegenwoordig ook door sceptici geaccepteerd. Voor degenen die spelenthousiasten zijn of wie meer van het onderwerp wil weten, adembenemende materie. Het camerawerk is van Heiner Bobke.

credits

Regie:
Carsten Walter
Cast:
Prof. Henry Jenkins, Lucien King, Ernest Adams, Mathias Mertens, Prof. Dr. Siegfried Zielinski, Konrad Lischka, Shigeru Miyamoto, Peter Molyneux, Will Wright, Sven Stillich, Tobias O. Meißner, Tobias Jachmann, Thomas Kleindopp, Prof. Dr. Bazon Brock, Tobias Bernstrup, Milton Manetas, Paul Marino
Camera:
Heiner Bobke
Jaar:
2002
Alt. titels:
Ins Universum der digitalen Spiele (1), Simulierte Welten (2), K[KA3]unstliche Abenteuer (3), Kunstwerk Computerspiel (4)
Genres:
Documentaire
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Games Odyssey (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer