Ein einfacher Mensch

1987, Karl Fruchtmann, 105 minuten

Duitsland 1987. Drama van Karl Fruchtmann. Met o.a. Jakow Silberberg, Luba Silberberg, Itzu Silberberg, Rachel Vidal en Nissim Vidal.

VPRO Cinema

Jakow Silberberg die zichzelf 'speelt' werd bij zijn internering in het concentratiekamp Auschwitz ingedeeld bij een commando dat de lijken uit de gaskamers moest halen en verbranden in de crematoria van het grootste vernietigingskamp dat de nazi's voor joden, zigeuners, homoseksuelen, politieke tegenstanders en verzetsstrijders hadden ingericht. Meer een getuigenis dan een aanschouwelijke film en an sich niet eens een film over de concentratiekampen, maar een film die weerspiegelt hoe een eenvoudig en onschuldig mens door een hel moest gaan en het betrekkelijke geluk had te overleven. Sober en afstandelijk gefilmd zonder overdrijving, maar raak gedaan door Fruchtmann, die in de jaren 1930 in het allereerste concentratiekamp belandde van Heinrich Himmler in Dachau bij München en later terecht kwam in Sachsenburg bij Chemnitz, waar hij in 1938 door een wonder vrij kwam. Hij verliet Duitsland voor het Britse mandaatgebied Palestina, maar had in 1958 de moed om naar Duitsland terug te keren, waar hij 45 deels bioscoopfilms, deels tv-films en tv-spellen draaide. Fruchtmann overleed op 10 juni 2003. Indrukwekkend.

credits

Regie:
Karl Fruchtmann
Cast:
Jakow Silberberg, Luba Silberberg, Itzu Silberberg, Rachel Vidal, Nissim Vidal, Liat Vidal, Oz Vidal, Baruch Dorfmann, Professor Dr. Silfen, Rabbi E. Cohen
Jaar:
1987
Alt. titels:
Einfacher Mensch, Ein, Bäcker, Der
Genres:
Drama, Oorlogsfilm, Historische film
Trefwoorden:
Kostuumdrama, Holocaust, Docudrama
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Ein einfacher Mensch (1987) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer