Deathwatch

2002, Michael J. Bassett, 95 minuten

Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Frankrijk/Italië 2002. Horror van Michael J. Bassett. Met o.a. Jamie Bell, Rúaidhri Conroy, Laurence Fox, Torben Liebrecht en Dean Lennox Kelly.

VPRO Cinema

De manschappen van de Britse Y compagnie van de weifelende kapitein Bramwell Jennings (Fox) patrouilleren tijdens WO I (1914-18) aan het nevelige front en raken in niemandsland tussen het prikkeldraad en de loopgraven de weg kwijt. Ze maken een Duitse gevangene Friedrich (Liebrecht), die hen vertelt dat het gevaar niet van de vijand komt, maar uit hun eigen midden, en voorspelt dat ze een voor een zullen worden afgeslacht door een ongrijpbare, duistere kracht. Inderdaad lijken gesneuvelde soldaten tot leven te komen en als zombies aan het moorden te slaan, of is het de verbeelding die hen parten speelt? Deze griezelige ervaringen worden achteraf verteld en in flashback gezien door de zestien-jarige soldaat Charlie Shakespeare (Bell), een viller, die over zijn werkelijke leeftijd had gelogen om het avontuur en de actie. De jongens maken kennis met de hel op aarde zonder weerga. Het groepje bevat allerlei bonte types: de geschifte Thomas Quinn (Serkis), die de scalpen van gesneuvelde soldaten uit het leger van de Kaiser verzamelt, angstige aalmoezenier Anthony Bradford (O`Conor), legerarts met de rang van korporaal Dr. Fairweather (Rhys), die de gewonden verzorgt, en de niet gemakkelijk van zijn stuk te brengen sergeant David Tate (Speer), die frontervaring heeft en het feitelijke bevel voert. Tate is een vaderlijke figuur, die heel wat voor zijn jongens overheeft. Het scenario van regisseur Bassett is effectief, de vormgeving van Aleksandar Denic en Martin Martinec is indrukwekkend, anders dan anders, en maakt met het camerawerk van Hubert Taczanowski de film afschuwelijk (letterlijk en figuurlijk) realistisch. Bell die bekend werd door zijn glansrol als Billy Elliott in de gelijknamige film, laat zien dat hij een veelzijdig talent heeft. Hoewel een anti-oorlogsfilm, in de eerste plaatse een horrorfilm over enge gebeurtenissen in miemandsland. Genreliefhebbers moeten wachten tot het laatste kwartier, maar worden dan tot hun grote voldoening bediend. Ook bekend als NO MAN'S LAND.

credits

Regie:
Michael J. Bassett
Cast:
Jamie Bell, Rúaidhri Conroy, Laurence Fox, Torben Liebrecht, Dean Lennox Kelly, Kris Marshall, Hugh O'Conor, Matthew Rhys, Andy Serkis, Hugo Speer, Hans Matheson, Mike Downey, Roman Horak, Pavel Tesar
Productie:
Mike Downey, Dan Maag, Sam Taylor
Muziek:
Curt Cress, Chris Weller, Rob Lane
Jaar:
2002
Alt. titels:
No Man's Land, Untitled Great War Project, Untitled WW1 Trench Horror
Genres:
Horror, Thriller, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Psycho, Oorlogsfilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië


op televisie
0 uitzendingen

Deathwatch (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer