Jeon Tae-Il

1996, Park Kwang-Su, 100 minuten

Zuid-Korea 1996. Biografie van Park Kwang-Su. Met o.a. Moon Sung-Keun, Hong Kyoung-in, Kim Sun-Jae, Lee Joo-shil en Myung Kae-nam.

VPRO Cinema

Het interessante, tragische verhaal van Jeon Tae-Il, in Zuid- Korea een volksheld die het opnam in de strijd voor de belangen van de arbeidersklasse. Een student in de rechten, Kim (Sung- Keun), schrijft een boek over Jeon Tae-Il, een arbeider uit een arm gezin, die reageerde tegen het mislukte sociaal beleid van de Zuid-Koreaanse regering in de jaren 1960. Kim zelf wordt door de politie vervolgd voor oproer. Hij vindt onderdak bij zijn vriendin Shin Jung-Soon (Kim Sun-Jae), die zwanger is. Gefascineerd door de held in zijn boek, raakt Kim bevriend met de moeder van Jeon. Zij vertelt hem hoe haar zoon een radicale activist werd. Intussen raakt Kim meer en meer betrokken bij de oppositie, wat hem uiteindelijk in de gevangenis doet belanden. Dit brengt hem nog dichter bij de motieven die Jeon hebben gedreven tot zijn fatale daad: op 13 november 1970 stak hij zichzelf publiekelijk in brand. Deze sociaal-realistische film, die onwaardige arbeidsvoorwaarden van vooral jonge textielarbeidsters aanklaagt, kreeg de `Oskaar` van Beste Film op de Vijfde Editie van het Mondiaal Filmfestival 1997 in Vlaanderen. De scenaristen Lee Chang-Dong, Kim Jung-Hwan, Lee Hyo-In, Hur Jin-Ho en regisseur Kwang-Su slaagden erin om twee verhalen, gesitueerd in een totaal andere periode, gracieus met elkaar te verweven: Kims pogingen om een arrestatie te ontlopen en het verhaal van Jeon, zoals het rijpt in het hoofd van de schrijver. Park Kwang-Su is sinds 1990 een leidende figuur achter de `nieuwe Koreaanse cinema`. Tijdens de aftiteling krijgt de kijker minutenlang een lijst te zien met de 7648 namen van mensen die een klein stukje bijdroegen (30 t.h. van het hele budget) om de film met hun kleine giften te financieren.

credits

Regie:
Park Kwang-Su
Cast:
Moon Sung-Keun, Hong Kyoung-in, Kim Sun-Jae, Lee Joo-shil, Myung Kae-nam, Dogko Young-jae, Yoo Soon-chol, Kim Yong-man, An So-young
Productie:
You In-Taek, Lee Soo-Jung, Yoo Jin-Ok
Muziek:
Song Hong-sup
Jaar:
1996
Genres:
Biografie, Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Zuid-Korea


op televisie
0 uitzendingen

Jeon Tae-Il (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer