Lee Strasberg: Method Man

1997, Clare Beavan, 60 minuten

Verenigd Koninkrijk 1997. Documentaire van Clare Beavan. Met o.a. Al Pacino, Harvey Keitel, Sally Field, Martin Landau en Ben Gazzara.

VPRO Cinema

Weinig mensen in de film- en toneelwereld hebben de faam van een man als Lee Strasberg (1899-1982). Hij wordt ge[KA3]idoliseerd en vergruisd. Volgens sommigen heeft hij de stiel van het acteren opnieuw uitgevonden, anderen beweren dat hij door zijn manier van werken - hij leerde zijn studenten om de pijn te putten uit hun eigen emoties - minder sterke persoonlijkheden genadeloos afmaakte (o.a. Marilyn Monroe). De documentaire neemt geen instelling in. Ze volgt de loopbaan van Strasberg vanaf de oprichting in 1931 van zijn Theater Group Company, over zijn studie voor acteursopleiding, die de naam `method acting` kreeg, tot het ogenblik dat hij zich liet verleiden om zelf in films - het medium dat hij hartsgrondig haatte - op te treden (Coppola's THE GODFATHER, PART II - 1975), waarmee hij al onmiddellijk een Oscarnominatie in de wacht sleepte. Heel wat bekende namen die hun vak leerden onder zijn leiding getuigen over zijn manier van werken en tonen de man achter het instituut. Een interessante, diepgaande studie van de man die Broadway en Hollywood leerde acteren. Beavan schreef het scenario en de commentaar wordt gesproken door Jancis Robinson. Research werd gedaan door Declan Smith en de montage is van Steve Scales. Nieuw materiaal werd gefilmd door Jeremy Pollard, Douglas Hartington en Clare Muller. Stereo.

credits

Regie:
Clare Beavan
Cast:
Al Pacino, Harvey Keitel, Sally Field, Martin Landau, Ben Gazzara, Eli Wallach, Katherine Cortez, Ellen Burstyn, Simon Lippa, Stanley Kauffmann, Phoebe Brand, Eunice Studdard, Kim Hunter, Barbara Bain, Dane Clark, Martin Fried, Michael Wager
Productie:
Clare Beavan, Tim Kirby
Camera:
Jeremy Pollard
Jaar:
1997
Alt. titels:
Method Man, Strasberg, Lee, Lee Strasberg
Genres:
Documentaire
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Lee Strasberg: Method Man (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer