Tren de sombras

1997, José Luis Guerin, 83 minuten

Spanje/Frankrijk 1997. Mysterie van José Luis Guerin. Met o.a. Juliette Gaultier, Ivon Orvain, Anne Céline Auche, Céline Laurent en Simone Mercier.

VPRO Cinema

De Parijse advocaat Gérard Fleury is een fanatiek liefhebber van de nog jonge filmkunst. In de vroege ochtend van 8 november 1930 draait hij een film rond het meer van Thuit, een dorpje in Normandië. De familie brengt regelmatig enkele dagen door in het kasteel van Thuit. Steeds is Gérard er met zijn filmcamera om zijn familie te vereeuwigen in de zonnige tuin van het kasteel. Maar die ochtend, terwijl hij de juiste lichtinval zoekt voor een mooie scène verdwijnt hij spoorloos in omstandigheden die nooit opgelost werden. Een gevoelig, poëtisch mysterie, dat gelijktijdig een reflectie is over het medium film. De cineast gebruikt de 'oude' filmpjes van Fleury en vermengt deze met beelden uit de tuin van het kasteel vandaag. Hieruit blijkt dat de tuin nog haast precies hetzelfde is, zoals trouwens alles hier in Thuit. Dit alles wordt dan nog aangevuld met fictieve geacteerde scènes die de sfeer oproepen van het verblijf van de Fleury's in het dorpje. Kan de tijd stilgezet worden? Of minstens 'gebalsemd'? Een nostalgisch, feeëriek scenario van de Catalaanse cineast Guerin zelf. Mooie fotografie van Tomàs Pladevall. Bekroond met de Gouden Méliès als de beste fantastische Europese film van 1997.

credits

Regie:
José Luis Guerin
Cast:
Juliette Gaultier, Ivon Orvain, Anne Céline Auche, Céline Laurent, Simone Mercier, Carlos Romagosa, Lola Besses, René Flory, Marc Monserrat
Productie:
Pere Portabella, Hector Faver
Jaar:
1997
Genres:
Mysterie, Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Spanje, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Tren de sombras (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer