Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: het Mexicaanse drama Tiempo compartido.

Over de film

Met hun zoontje arriveren Pedro en Eva in een all-inclusive vakantieresort. Het zou een paradijs moeten zijn, maar door een overboeking moeten ze hun luxeappartement delen met een ander gezin. Het Mexicaanse resort wordt bovendien overgenomen door een Amerikaanse conglomeraat. Pedro en resort-werknemer Andres vertrouwen het allemaal niet en de droomvakantie verandert langzaam in een nachtmerrie.

Over de regisseur

Sebastián Hofmann (1980, Mexico) debuteerde in 2013 op IFFR met Halley en ontving voor Tiempo compartido – zijn tweede speelfilm – steun van het Hubert Bals Fonds. Hofmann studeerde aan het beroemde Art Center College of Design in Pasadena en is ook actief als beeldend kunstenaar.

Waarom Tiempo compartido gaat winnen

Omdat Tiempo compartido op satirische wijze commentaar levert op globalisering en consumentisme, terwijl we toezien hoe twee mannen het slachtoffer worden van hun eigen paranoia in een omgeving waar iedereen eigenlijk blij en vrolijk zou moeten zijn.

Beste scène

Wanneer Pedro al vrij snel zijn ware aard (bevooroordeeld en egocentrisch) laat zien. Aan de rand van het zwembad vertelt Eva dat hun zoontje graag wil spelen met de kinderen van het andere gezin. Maar Pedro vindt dit geen goed idee, want met deze mensen wil hijzelf eigenlijk niks te maken hebben. Volgens Pedro zou de omgang bovendien zorgen voor een daling in het IQ van zijn zoontje.