VPRO Big Screen Award: An Impossibly Small Object van David Verbeek

Waarom An Impossibly Small Object gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: An Impossibly Small Object van David Verbeek.

Over de film

Regisseur David Verbeek speelt een Nederlandse fotograaf die in Taipei het pad kruist van een achtjarig meisje. Hij maakt een foto van haar terwijl ze in de nacht met een lichtgevende vlieger speelt, een beeld dat om onverklaarbare reden diepe indruk op hem maakt.

Over de regisseur

David Verbeek (1980, Nederland) is een vaste gast in Rotterdam: zijn voor 500 euro geschoten debuutfilm Beat (2004) draaide al op het festival en Shanghai Trance, zijn tweede speelfilm, werd genomineerd voor een Tiger Award in 2008. Met How to Describe a Cloud (2013) maakte hij al eens eerder kans op de Big Screen Award. An Impossibly Small Object is zijn zevende speelfilm en werd deels in Taiwan opgenomen en deels in Nederland, waaronder in zijn eigen woning.

Waarom An Impossibly Small Object gaat winnen

Omdat David Verbeek een voor Nederland unieke filmmaker is, die het ondanks zeer beperkte budgetten elke keer weer lukt om een nieuwe film in een nieuw land te maken. En omdat de film er wonderschoon uitziet, met dank aan cameraman Morgan Knibbe, die eerder als regisseur furore maakte met de documentaire Those Who Feel the Fire Burning.

Beste scène

De mooiste scènes uit An Impossibly Small Object spelen zich allemaal in nachtelijk Taipei af. Met als absoluut hoogtepunt het magische moment waarop de fotograaf de bewuste foto maakt die hem na terugkomst in Nederland zal blijven fascineren: betoverend.