VPRO Big Screen Award: Father to Son van Hsiao Ya-chuan

Waarom Father to Son gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: het Taiwanese familiedrama Father to Son.

Over de film

Wanneer uitvinder Van op zijn zestigste te horen krijgt dat hij ernstig ziek is, verzwijgt hij dat voor zijn gezin en weigert hij een specialist in Taipei te bezoeken. In plaats daarvan reist hij zijn samen met zijn zoon naar Japan om zijn eigen vader te zoeken, die hem op jonge leeftijd in de steek liet.

Over de regisseur

Regisseur Hsiao Ya-chuan (1967, Taiwan) werkte jarenlang als regie-assistent voor Hou Hsiao-hsien, grootmeester van de Taiwanese cinema. Zijn eerste lange speelfilm Mirror Image (2000) werd geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes en won talloze prijzen. Father to Son is zijn derde speelfilm.

Waarom Father to Son gaat winnen

Omdat het visueel veruit de mooiste film in de competitie is. Cameraman Lin Tse-chung weet zelfs van de meest simpele shots ware schilderijen te maken, waarin op prachtige wijze wordt gespeeld met licht en schaduwen. Vreemd genoeg draaide Lin verder alleen de twee eerdere films van Hsiao, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat hij wordt ingehuurd door de grootheden van de Taiwanese en Chinese cinema.

Beste scène

Prachtig is de scène in de onsen in een Japans bergdorpje, waar vader en zoon elkaar wassen en in het hete bad elkaar eindelijk de waarheid vertellen. Ontroerend, ongemakkelijk en, met de wetenschap van de naderende dood van de vader, hartverscheurend.