VPRO Big Screen Award: The Guilty van Gustav Möller

Waarom The Guilty gaat winnen

Vrijdag 2 februari 2018 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema beschouwt alvast voor. Met vandaag: de Deense thriller The Guilty

Over de film

Ergens in Denemarken neemt politieman Asger Holm 112-telefoontjes aan. Al snel blijkt dat hij hier niet vrijwillig zit: na een rechtszaak hoopt hij weer de straat op te gaan. Vlak voor het einde van zijn dienst wordt Asger gebeld door een angstige jonge vrouw. Ze blijkt gekidnapt en Asger is vastbesloten om haar te redden vanachter zijn bureau met computer en telefoon.

Over de regisseur

Gustav Möller (1988, Denemarken) studeerde aan de filmschool in Kopenhagen. Voor zijn korte afstudeerfilm In Darkness (2015) won Möller de Next Nordic Generation Award, waarvan hij het scenario samen met Emil Nygaard Albertsen schreef. Het duo schreef tevens het script van The Guilty en dit is Möllers debuutfilm.

Waarom The Guilty gaat winnen

Omdat The Guilty meer is dan een nagelbijtend spannende thriller. De film gaat uiteindelijk over machtsmisbruik bij de politie, over foute aannames en desastreuse gevolgen. Een intense tour de force met slechts één locatie, een handvol acteurs en een intelligent scenario. Indrukwekkend en groots in al zijn simpelheid.

Beste scène

Eigenlijk is The Guilty één lange scène en moeten we vooral niet teveel verklappen.