Dossier: Oscars 2012

The Artist grote winnaar

De Franse film The Artist van Michel Hazanavicius was zondagnacht de grote winnaar van de 84e Oscaruitreiking. Lees en bekijk hier alles over de winnaars, de show, de reacties, de jurken en de rode-loperstunt van Sasha Baron Cohen.

De Winnaars
De hoofdprijs voor The Artist lag in de lijn der verwachting; de stomme zwart-witfilm was met tien nominaties een van de grote favorieten.

The Artist won in totaal vijf Oscars, onder meer in de belangrijke categorieën beste regisseur ( Michel Hazanavicius) en beste hoofdrolspeler ( Jean Dujardin). Grote concurrent Hugo, van Martin Scorsese, viel ook vijf keer in de prijzen, maar dan vooral in technische categorieën als camerawerk en special-effects.

Meryl Streep ontving voor de derde keer in haar carrière een Oscar, voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady. De prijs voor het beste oorspronkelijke scenario ging naar Woody Allen voor Midnight in Paris. Boekverfilming The Descendants won in de categorie beste bewerkte scenario.

Het Iraanse drama A Separation won de Oscar voor beste buitenlandse film, waarmee de Belgisch- Nederlandse coproductie Rundskop buiten de prijzen viel.

Bekijk hier de complete lijst met winnaars.

De rode loper
Op de rode loper werd de show gestolen door acteur Sacha Baron Cohen, die gekleed ging als het personage van zijn nieuwe film The Dictator. Geflankeerd door twee sexy bodyguards droeg Baron Cohen een urn bij zich die het as van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il zou bevatten. Nadat de komiek deze as ‘per ongeluk’ over de bekende tv-presentator Ryan Seacrest had gemorst, werd hij verzocht de loper te verlaten. Bekijk hieronder het fragment.

Uiteraard werd de rode loper net als ieder jaar ook gewoon bevolkt door sterren in fraaie kostuums. Bekijk een fotoreportage van The Hollywood Reporter.

De show
De avond werd gepresenteerd door acteur Billy Crystal - voor de negende keer alweer. Had hij nog verrassingen in petto? De tv-recensent van The New York Times was weinig enthousiast.

Welke sterren waren aanwezig om prijzen uit te reiken? Wat waren de pauze-acts? Lees het uitgebreide , geestige live-verslag van filmblad Empire.

Reacties van de winnaars werden gepeild door The Hollywood Reporter.

Bekijk hieronder het openingsfilmpje van de avond.

En de openingsmonoloog van Billy Crystal - inclusief zijn traditionele Oscarliedje.

Citaten
' Niets kan het leed van economische zorgen zo verzachten als het kijken naar miljonairs die gouden beelden verzamelen.' Billy Crystal kwam af en toe best leuk uit de hoek, en andere sterren eveneens. Lees hier een overzicht van de opmerkelijkste Oscarcitaten.

De Academy
Wie bepaalt eigenlijk welke films voor een Oscar in aanmerking komen, en uiteindelijk worden beloond? Hoofdzakelijk oude blanke mannen, bleek onlangs uit onderzoek van de Los Angeles Times. Lees hier meer.

En verder
Bekijk hier een overzicht van eerdere Oscar-berichten op Cinema.nl. En volg rechts onder op de voorpagina de nieuwste Tweets over de Oscars.