Nederlandse steun voor staking Hollywood

Scenarioschrijvers sympathiseren met Amerikaanse collega's

Het Netwerk Scenarioschrijvers in Nederland ondersteunt de staking van Amerikaanse collega-scenarioschrijvers, die vorige week maandag inging. Het netwerk zegt dat de strijdpunten van de Writers Guild of America grote overeenkomsten vertonen met de punten waarvoor het Netwerk zich in Nederland inzet.

Volgens voorzitter Paul Jan Nelissen staat ook in de Nederlandse film- en televisiesector het auteursrecht onder druk. De Auteurswet zou wel een billijke vergoeding voor scenarioschrijvers voorschrijven, maar in de praktijk wordt daar volgens Nelissen nogal eens de hand mee gelicht. 'Bij de opkomst van nieuwe platforms als Uitzending gemist en digitale themakanalen lijkt het besef dat voor auteursrechten betaald moet worden, te verdwijnen', aldus Nelissen.

In Nederland liep de zogeheten Scenario Raamovereenkomst met de Publieke Omroep af in juli 2006. Daarin waren de vergoedingen voor scenaristen geregeld. 'Hoewel de Publieke Omroep de intentie onderschreef om tot een nieuw akkoord te komen, worden afspraken daarover steeds uitgesteld. Grootste struikelblok blijkt de vergoeding voor herhalingsrechten en de vergoeding voor exploitatie van televisiedrama via internet, themakanalen en dvd's', stelt Nelissen.

In Amerika probeert gouverneur Arnold Schwarzenegger inmiddels te bemiddelen tussen de studio's en de schrijversvakbond. Hij wil zo snel mogelijk tot een overkomst komen. Door het uitvallen van televisieprogramma's en stilstand in filmplannen verliest Schwarzeneggers staat Californië, die drijft op de amusementsindustrie , dagelijks miljoenen.

Veel televisie- en filmacteurs, zoals William H. Macy en Felicity Huffman (foto), steunen de stakende scenarioschrijvers. In de komende maanden zal de acteursvakbond ook met de studio's om tafel gaan om afspraken te maken over verdiensten uit onder meer internet- en dvd-verkoop.