Alweer een arthouse-film op dvd!

Exotica van Atom Egoyan

, Kevin Toma

Via distributeur Homescreen is Atom Egoyans Exotica ook in Nederland op dvd verkrijgbaar. Zonder extra's, maar met een acceptabele beeld- en geluidskwaliteit.

BEELD: 7
GELUID: 7
EXTRA'S: 4

'Vier dvds in luxe verpakking, met meer dan twaalf uur historische en spectaculaire achtergronden '. Zo wordt de nieuwe (en alweer derde) dvd-uitgave van Michael Bay's oorlogsdraak Pearl Harbor in de persberichten aangekondigd. Met de komst van een dergelijk monstrum is elke release van een kleine, inventieve arthousefilm een waar geschenk. Extra's of niet, perfecte beeldkwaliteit of niet.

Een box van vier dvds zou genoeg zijn om de beste films van de Canadees-Armeense regisseur Atom Egoyan bij elkaar te brengen, maar dat is toekomstmuziek. Het weerbarstige oeuvre van de Canadees-Armeense regisseur Atom Egoyan is in Europa erg slecht vertegenwoordigd. Tot voor kort waren hier enkel de laatste twee films te verkrijgen - The Sweet Hereafter (in een verschrikkelijke pan & scanversie en zonder de extra's die van de Amerikaanse release een juweel maken ) en Felicia's Journey. Dat is niet vreemd, aangezien deze films tot Egoyans toegankelijkere werk behoren. Wel jammer, omdat vroege films als Next of Kin en Family Viewing minstens zo prikkelend zijn, en hun gebrek aan warmte met diepgang compenseren.

Nu is ook Exotica op dvd verschenen. Egoyan stak in deze film zijn gebruikelijke thema's - vervreemding, de moeite om de ander te begrijpen en lief te hebben, de versmelting van heden en verleden - in een Lynchiaans thrillerjasje, wat het geheel heel wat spannender maakt dan de eerdere films. Ook is de structuur net iets overzichtelijker, en de personages gedragen zich niet meer zo kil. Pas met The Sweet Hereafter wist Egoyan de juiste balans tussen hoofd en hart te vinden, maar wie ontroerd, geprikkeld èn aan het denken gezet wil worden, heeft aan Exotica een ideale film.

En wie Exotica graag op zilveren schijf bezit en geen al te grote eisen stelt aan de kwaliteit van een dvd-presentatie, kan gerust de release van het Belgische label Boomerang aanschaffen - in Nederland verkrijgbaar via Homescreen. Het beeld had zeker scherper en minder korrelig gekund, en sommige scènes vertonen irritante storingen - zoals de trillende lampjes in de nachtclubscènes. De kleuren zijn echter alleszins bevredigend, wat voor deze film erg belangrijk is.

Een 5.1-mix had zeker voor extra sfeer gezorgd en bijvoorbeeld het contrast tussen de benauwende ruimte van nachtclub Exotica en de scènes in het veld verder kunnen aanscherpen. Gelukkig komt Michael Danna's bezwerende muziek ook in deze eenvoudige stereoversie goed tot haar recht.

Extra's zijn er weer eens niet, behalve de trailer en de muziekjes die lopen onder de mooi vormgegeven menu's. Kregen zulke films maar de Pearl Harbor-behandeling, kun je dan denken. Maar misschien is het al een wonder dat ze tussen al het oorlogsgeweld nog op dvd kunnen verschijnen, en moet je daarmee tevreden zijn.

Beeldformaat: 1.66:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 (Engels en Frans)
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Duur : 104 min. (hoofdfilm)
Distributie: Boomerang Pictures