Geen plaats voor Lyne's audiocommentaar

Jacob's Ladder van Adrian Lyne nu op dvd

, Kevin Toma

Adrian Lyne's paranoia-drama Jacob's Ladder is nu ook in Nederland uit op dvd. De film staat er uitstekend op, maar het is jammer dat distributeur RCV interessante extra's achterwege heeft gelaten.

In het oeuvre van regisseur Adrian Lyne is Jacob's Ladder een vreemde eend in de bijt. Lyne, populair geworden met gelikte erothrillers als Fatal Attraction en Indecent Proposal, maakte met dit relaas over de (al dan niet psychotische) Jacob Singer een voor Hollywoodbegrippen ronduit experimentele film: fantasie en werkelijkheid zijn niet van elkaar te scheiden, de sfeer is radicaal somber en de finale haalt alle eventueel opgebouwde zekerheden rond Jacobs lot in één klap onderuit.

Zo'n van raadsels vergeven film schreeuwt om een dvd met toelichtende, verklarende of interpreterende extra's. In Amerika hebben ze dat goed begrepen. De film is op de regio 1-versie voorzien van audiocommentaar door regisseur Lyne en wordt in de docu Building Jacob's Ladder nader uitgelegd door scenarist Bruce Joel Rubin. Tenslotte bevat het schijfje ook nog een handvol verwijderde scènes die de plot aanzienlijk verhelderen.

Het is een gemiste kans dat dit alles ontbreekt op de Nederlandse editie van RCV. Terwijl in de persberichten het audiocommentaar steevast als extra stond aangekondigd en op het hoesje wel degelijk van de verwijderde scènes melding wordt gemaakt. De originele trailer, meer krijgt de Nederlandse consument niet.

De film zelf staat er overigens uitstekend op. Het beeld is scherp en gaaf. De kleuren zijn enigszins flets, maar dat hoort bij Lyne's stijl. En op de 5.1-soundtrack klinkt de film zoals ie zou moeten klinken: geestverruimend, hallucinant, beklemmend. Allemaal net genoeg om blij te kunnen zijn met deze lang uitgestelde release.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: onder meer Nederlands, Duits en Engels
Duur: 109 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: RCV

advertentie