Leo en Tobey niet homo, wel vervelend

Don's Plum eindelijk in de bioscopen

, Gerhard Busch

De opnamen dateren uit 1995, de rechtszaak uit 1999, maar vorig jaar op Berlijn ging RD Robbs debuutfilm Don's Plum dan toch eindelijk in première. En nu ook in Rotterdam: als Critic's Choice van NRC-redacteur Dana Linsen.

Het acteren van Leonardo DiCaprio en Tobey Maguire in Don's Plum was een vriendendienst, alleen gedaan omdat hun vriend RD Robb zo iets kon laten zien wanneer hij auditie deed voor een regie-klus. Ze voelden zich dan ook verraden toen Robb 'het oefenmateriaal' wilde uitbrengen als film. En dus grepen ze in. Ze spanden met succes een rechtszaak aan. De film mag niet in de VS en Canada vertoond worden.

Maar wel in de rest van de wereld, en dat geeft al aan dat er waarschijnlijk meer speelde dan geschonden vertrouwen. Op het web gonsde het van de geruchten dat Leo en Tobey naakt te zien waren of op zijn minst homoseksuele gevoelens voor elkaar zouden koesteren.

De waarheid is minder spannend. Leo en Tobey spelen twee vervelende twintigers (Leo lastig en kwetsend; Tobey sullig en verslaafd) die met wat vrienden samenkomen in de diner Don's Plum en afwisselend lol trappen, ruzie maken en elkaar beledigen. Het heeft allemaal niet veel om het lijf, maar staat wel haaks op de imago's die beide heertjes nadien (de opnamen dateren uit 1995) middels Titanic (DiCaprio) en The Ice Storm (Maguire) hadden opgebouwd.

Omdat Rotterdam in de rest van de wereld ligt, en filmrecensent Dana Linssen Don's Plum voor het programma Critic's Choice uitkoos, is de film hier te zien op het festival (later dit jaar ook in de bioscopen). En hoewel officieel niet meer dan oefenmateriaal is de film zeker de moeite waard. Niet in de laatste plaats dankzij de acteerprestaties van DiCaprio en Maguire.

advertentie