Sobere horror kaal op dvd

The Others van Alejandro Amenábar

, Kevin Toma

De ingetogen spookfilm The Others is vanaf nu ook in Nederland op dvd verkrijgbaar. Beeld en geluid zijn prima, maar van bonusmateriaal ontbreekt ieder spoor.

'IJzingwekkend', 'beklemmend', 'mysterieus' en 'zeer eng' - het hoesje van de dvd van The Others schiet woorden tekort om Alejandro Amenábars gotische horrorfilm aan te prijzen. Extra's zijn bij zo'n 'beroemde, bekroonde thriller' niet nodig, zal men wel gedacht hebben. De dvd stelt het immers zelfs zonder de normaalgesproken o zo onvermijdelijke trailer. RCV is om commentaar gevraagd, maar gaf tot nu toe geen reactie.

In het buitenland was men niet erg veel guller met de extra's. De interessantste bonus op de Amerikaanse dubbeldvd is een korte documentaire over een gezin dat, net als Nicole Kidmans kinderen in The Others, geplaagd wordt door een zeldzame zonneschijn-allergie (Xeroderma Pigmentosum). Maar om de dvd vanwege dit filmpje naar Nederland te halen...

Beeld en geluid zijn uitstekend op de Nederlandse schijf. De kleuren zijn wat afgezwakt, maar dat hoort zo in deze van daglicht gespeende spookfilm. Alles oogt scherp en nooit korrelig of digitaal - ook de scène waarin Kidman door de mist waadt ziet er prima uit. Gelukkig maar. Juist met beelden van mist en rook heeft het medium vaak de neiging zich van een digitale kant te laten zien.

In de Dolby 5.1-mix komt de sfeerrijke, door Amenábar gecomponeerde score goed tot haar recht. Spectaculaire geluidseffecten hoef je op deze dvd niet te zoeken , daarvoor is de film te sober en ingetogen.

Beeldformaat: 1.85:1 ( anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 104 minuten (hoofdfilm)
Distributeur : RCV

advertentie