De stad, de tekst en de boot

Straathoekstatements van Tony Cokes

, Fred Hermsen

Wanneer het duister valt, lichten in een hoeketalage aan een kleurrijke Rotterdamse winkelstraat twee projectieschermen op, terwijl uit speakertjes muziek van The Notwist klinkt.

Rustgevende en vertrouwde beelden zien we: de skyline van Manhattan, gefilmd vanaf een boot die langzaam om het eiland heen vaart.

De nietsvermoedende passant denkt aan een reisbureau misschien. Als hij even had stilgehouden, had hij gezien dat de op de schermen geprojecteerde teksten geen last minute aanbiedingen zijn, maar onverbiddelijke statements over het failliet van de democratie, de misdaad van het kapitalisme, de oorlogszucht van Amerika, de dubbele moraal van het rijke Westen en selectieve verontwaardiging van de media.

Shrink2b.demos heet de installatie van Tony Cokes die tijdens het Rotterdamse filmfestival de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Gouvernestraat opfleurt, met teksten en beelden die bedoeld zijn om tot nadenken te stemmen, maar door hun absoluutheid van je afglijden als water van een eend.