Weldadig Technicolor

Black Narcissus van Michael Powell en Emeric Pressburger op dvd

, Kevin Toma

Geen extra's op de Nederlandse dvd van Black Narcissus, maar wel een prachtige transfer van deze tijdloze klassieker. Wie daar niet genoeg aan heeft zal zich moeten beroepen op de import of het internet.

Met deze release van Black Narcissus (1947) hebben de legendarische Britse regisseurs Michael Powell en Emeric Pressburger eindelijk hun entree gemaakt op de Nederlandse dvd-markt. Black Narcissus, een complex drama over door wantrouwen en seksuele verlangens geplaagde nonnen in de Himalaya, is met zijn sterke plot en onvergetelijke beelden een perfecte introductie tot het oeuvre van de Archers, zoals Powell en Pressburger zichzelf noemden. Jammer genoeg zijn Archer-meesterwerken als The Red Shoes, A Matter of Life and Death en I Know Where I'm Going vooralsnog enkel via de import of het internet verkrijgbaar.

De kleine maar interessante distributeur Video/ Film Express heeft haar editie van Black Narcissus rechtstreeks overgenomen van het Britse label Carlton, wiens eigen uitgave van de film niet meer in roulatie is. Op het hoesje staat dat de film een 'adembenemende nieuwe digitale transfer' heeft meegekregen, 'gecreëerd met de medewerking van cinematograaf Jack Cardiff '. Dat de hoogbejaarde Cardiff, die voor Black Narcissus een Oscar won, inderdaad aan de release heeft meegewerkt, is niet moeilijk te geloven. Het weldadige Technicolor komt volledig tot zijn recht, van de interieurs van het klooster tot de geschilderde wolkenlandschappen, van het rijkelijk versierde kostuum van de jonge generaal tot de sensuele jurk van de door passie overmande zuster Ruth. Het beeld is bovendien mooi scherp en wordt nauwelijks geplaagd door beschadigingen. Het geluid is helder en - op de credits na - vrij van storingen. Alsof de tijd op deze klassieker geen vat heeft kunnen krijgen.

De dvd heeft geen extra's, in tegenstelling tot de eveneens uitstekend verzorgde Amerikaanse release van het kwaliteitslabel The Criterion Collection, die vooral scoort met een audiocommentaar door (de in 1990 overleden) regisseur Powell en collega Martin Scorsese. De Nederlandse dvd heeft 23 euro als adviesprijs meegekregen, die van Criterion is via internet ongeveer tien euro duurder.

Beeld: 1.33:1 (academy ratio)
Geluid: Dolby Digital 2.0 ( Engels)
Ondertitels: Nederlands
Duur: 97 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Video/ Film Express