Tot voor kort was er in Nederland van Luchino Visconti niets op dvd verkrijgbaar. Inmiddels hebben verschillende distributeurs zes films uit het oeuvre van Visconti uitgebracht, waaronder Morte a Venezia (1971) en zwanezang L'Innocente (1976).

Als er één film is die smeekte om mooi op dvd gezet te worden, en alsmaar niet verder kwam dan een enkele VHS-uitgave en de jaarlijkse TV-uitzending, dan is dat Luchino Visconti's Morte a Venezia (1971). Met afstand Visconti's bekendste werk - misschien zelfs beroemder dan Thomas Manns oorspronkelijke roman - en toch op dvd voorbijgestreefd door veel minder geliefde titels als Ossessione (1942) en La terra trema (1948). In het buitenland, welteverstaan: in Nederland was tot voor kort hoegenaamd niets van Visconti op dvd te krijgen.

Inmiddels is deze situatie veranderd. Na een vrijwel direct uitverkochte release in Frankrijk en een grotere uitbreng in Amerika, verscheen Morte a Venezia in april ook bij Warner Nederland eindelijk op dvd - tegelijk met voorganger La caduta degli dei (1969). Vlak daarna bracht A-Film het vier uur durende epos Ludwig (1972) uit. Maar de Visconti-wedstrijd was toen al lang gewonnen door de kleine arthouse-distributeur Homescreen en NRC Handelsblad, dankzij hun winterse release van Bellissima (1951) en Rocco e i suoi fratelli ( 1960) in de uitstekende serie 'Italiaanse meesterwerken'. In diezelfde reeks verscheen vorige week ook Visconti's zwanezang L'innocente (1976) op dvd.

Voor alle uitgaven lijkt veel tijd gestoken in de presentatie van het beeld, die varieert van uitstekend (Bellissima) tot adembenemend (Morte a Venezia). Het geluid is telkens in zijn oorspronkelijke staat gelaten: geen tot Dolby 5.1 opgevoerd mono.

De taalkeuze is soms minder gelukkig. De laatste films van Visconti konden stuk voor stuk bogen op een internationale cast, waarbij lang niet altijd Italiaans als voertaal werd gekozen. Bij Morte a Venezia kunnen we kiezen tussen de Italiaanse nasynchronisatie en het deftige Engels van hoofdrolspeler Dirk Bogarde; bij La caduta degli dei tussen Engels en Frans, terwijl het Italiaanse spoor ontbreekt; en bij Ludwig worden we juist gedwongen Romy Schneider en Helmut Berger in het Italiaans te beluisteren. De door henzelf ingesproken Duitse versie ontbreekt - een groot en onnodig gemis. Wie de koning van Beieren en Elisabeth van Oostenrijk gewoon Duits wil horen praten, is aangewezen op de dubbeldvd van het Duitse label Kinowelt. Deze biedt wèl de keuze tussen Duits en Italiaans.

Extra's zijn schaars op de dvd's. De Ludwig-dvd biedt slechts de film. De Homescreen/NRC-uitgaven komen enkel met trailers en uitstekende geschreven toelichtingen door NRC's chef kunstredactie Joyce Roodnat. Morte a Venezia en Caduta degli dei zijn beide voorzien van de trailer en een achter-de-schermenfeaturette, terwijl de dvd van Morte a Venezia ook een korte galerij met setfoto's heeft.

Voor wie dat niet genoeg is: in oktober is bij Warner Frankrijk van de laatste twee films een 'edition collecteur' verschenen, met telkens een tweede disc vol extra's. De dvd van Morte a Venezia bevat helaas niet, zoals eerder aangekondigd, A la ricerca di Tadzio: (1970), Visconti's zelden vertoonde en niet eerder uitgebrachte documentaire over de casting van zijn jeugdige hoofdpersonage. Erg jammer.