Zelfonderzoek vanuit de buik

Satin Rouge van Raja Amari op dvd

, Gerhard Busch

De Frans/Tunesische buikdansfilm Satin Rouge verdween vorig jaar na een paar weken alweer geruisloos uit de bioscopen. Voor wie de film gemist heeft biedt de dvd uitkomst.

Lilia is weduwe en moeder in Tunis. Van de omgeving moet ze binnen blijven en rouwen, en het contact met haar opstandige tienerdochter is ze al jaren geleden kwijtgeraakt. De deur naar een spannender leven gaat op een kier als ze op een dag de dansleraar van haar dochter volgt. Ze vermoedt dat de twee een relatie hebben, en wil weten wat voor vlees ze in de kuip heeft. Hij blijkt percussiespeler te zijn in een nachtclub met buikdanseressen.

Het is de kennismaking met deze nieuwe, verboden wereld die het leven van Lilia dramatisch zal veranderen en centraal staat in de Frans/ Tunesische film Satin Rouge van debutante Raja Amari (1971). De eerste keer dat Lilia naar de nachtclub gaat valt ze nog flauw, de tweede keer danst ze al en brengt de mannen in extase, en uiteindelijk danst ze speciaal voor Chokri, de percussiespeler. Elke keer als ze een grens overschrijdt ontdekt ze een nieuw facet van zichzelf.

Satin Rouge is een mooi, dwars portret van een Tunesische vrouw die in opstand komt tegen de hypocrisie van haar landgenoten. Niet door zich er tegen af te zetten, maar door hun hypocrisie in haar eigen voordeel te gebruiken. Als niemand haar rechtstreeks vraagt waarom ze zich anders kleedt en 's avonds laat alleen de straat op gaat, zal zij het ook aan niemand vertellen.

De dvd die Cinemien onlangs van Satin Rouge uitbracht is uitsluitend bedoeld voor mensen die de film (nog) eens willen zien. De extra' s stellen weinig voor. Een trailer en een kort (5 minuten) gesprek met Amari. Opmerkelijkste uitspraken in dat gesprekje: 'Het grootste probleem waren niet de seksscènes. Men vond dat de film het beeld van de moeder kapot maakte.' En: 'In Satin Rouge doen de vrouwen zelfonderzoek vanuit de buik.'

Beeldformaat : 1.66:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Surround 5.1 ( Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 87 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Homescreen (Cinemien)

advertentie