De film die Wes Craven redde van zware kost

Night of the Living Dead op dvd

, Sietse Meijer

De lijst met films die volgens filmdatabase IMDb refereren aan Night of the Living Dead, telt meer dan honderd titels - van Look Who's Talking tot La Haine, van Beetle Juice tot Shaun of the Dead. Zeggen dat Night of the Living Dead invloedrijk is geweest, is een open deur nog eens heel hard intrappen.

Night of the Living Dead ('They won't stay dead') was bepaald niet de eerste zombiefilm. Vanaf begin jaren dertig werden er al films gemaakt als White Zombie, I Walked With a Zombie, Zombies on Broadway en (mooiste titel) The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies. Toch hebben geen van die films een vergelijkbare impact gehad.

Op de nieuwe '2 disc special edition' dvd-uitgave is een 78 minuten durende documentaire toegevoegd, waarin onder meer wordt aangestipt waarom Night of the Living Dead zo bijzonder was. Er komen regisseurs aan het woord als John Landis (van onder meer An American Werewolf in London), Sam Raimi (The Evil Dead, Darkman), Wes Craven (A Nightmare on Elm Street, Scream) en Tobe Hooper (The Texas Chain Saw Massacre). Craven vertelt dat de film een echte eye-opener voor hem was - hij had tot dan niet gedacht dat griezelfilms zo stijlvol en leuk konden zijn, en nog iets te melden hebben ook.

Craven was, net als Tobe Hooper, op dat moment met heel andere films bezig. Night of the Living Dead bracht ze ertoe ook eens het horrorgenre te proberen. 'Het was voor mij heel bevrijdend,' zegt Craven. 'Het heeft mij behoed voor een heel oeuvre van zware kost, omdat ik zag dat het genre meer kon opleveren dan slechts voor het geld gemaakte pulpfilms. Deze film was gemaakt door filmmakers met ideeën.'

Dát het een horrorfilm werd, was min of meer toeval, blijkt uit de documentaire . Regisseur George A. Romero en zijn vrienden wilden hoe dan ook een film maken , 'maar we kenden niemand met paarden, dus een western zat er niet in,' zegt één van de makers. Ze kenden wél iemand die bij een slagerij werkte en vlees en ingewanden kon leveren. Dat is de voornaamste reden waarom de film vrij veel scènes bevat waarin de zombies op hompen vlees zitten te kauwen, waarmee Night of the Living Dead verder ging dan eerdere griezelfilms.

Zo bevat de documentaire nog meer aardige anekdotes, zoals over het startbudget van 6.000 dollar (tien man die elk 600 dollar inlegden) dat uiteindelijk steeg tot 114.000 dollar. Nog weinig, als je bedenkt dat de film wereldwijd 20 miljoen dollar opbracht.

De sfeer van gezellig terugblikken wordt zo nu en dan wat oubollig, maar het grootste deel van de documentaire is boeiend of ten minste vermakelijk. Jammer genoeg ontbreken op deze uitgave diverse extra's die op eerdere uitgaven wel te vinden waren. Het audiocommentaar van George A. Romero had er bijvoorbeeld wel bij gemogen, evenals de parodie die was te vinden op de 'Millennium Edition': Night of the Living Bread.

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 96 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Indies Home Entertainment

advertentie