Blaadjes van de bomen plukken

The Deer Hunter van Michael Cimino

, Sietse Meijer

Film: *****
Extra's: ***

Drie jaar geleden verscheen een Britse special edition-dvd van The Deer Hunter, indertijd uitgebracht door Warner Home Video. Die dvd is nu, in precies dezelfde uitvoering, in Nederland uitgebracht door Universal.

De fans hadden 'm dus misschien al in huis, maar voor anderen is deze klassieker (vijf Oscars in 1979, plus vier onverzilverde nominaties) nu dan ook verkrijgbaar. Frustrerend is nog wel dat als je een beetje zoekt op internet, er ook een dvd- uitgave blijkt te zijn met extra's die niet op deze special edition staan, zoals verwijderde scènes en een audiocommentaar door cameraman Vilmos Zsigmond.

De film zelf ziet er gelukkig uitstekend uit, wat nog niet zo vanzelfsprekend is voor een titel uit 1978. Regisseur Michael Cimino levert commentaar bij de film , waarbij hij wordt geïnterviewd door een Engelse filmcriticus. Dat commentaar is de moeite waard, al kan het een lange zit worden om dat de volle drie uur die de film duurt, te beluisteren.

Cimino vestigt de aandacht op aspecten die de gemiddelde kijker niet meteen zullen opvallen. Als de personages, na het begin waarin we ze in een metaalverwerkingsfabriek zien werken, de bergen in gaan, zegt Cimino: 'Dit is de hemelvaart. We begonnen in het vuur van de hoogovens, nu gaan ze omhoog.'

De regisseur vertelt dat hij The Deer Hunter niet als Vietnamfilm ziet, zelfs niet als oorlogsfilm. Hij wijst erop dat er maar twintig minuten aan oorlogsbeelden in de film zitten. 'Het gaat over volwassen worden, over hoe je een soort familie vormt van vrienden, omdat het traditionele gezinsleven uit elkaar valt. Dat gebeurde toen al.'

De tweede disc bevat interviews (uit 2003) met Cimino, acteur John Savage en cameraman Vilmos Zsigmond. Het interview met Cimino is het boeiendst, omdat hij een goede verteller is. Zo legt hij uit dat de filmstudio eigenlijk een kortere versie wilde uitbrengen. Er werden twee previews gehouden, één voor de korte en één voor de lange versie; welke in de bioscoop zou komen, hing af van de reacties op die previews. Door de vertoning van de korte te saboteren, kreeg Cimino het voor elkaar dat de lange versie won.

Zsigmond vertelt over onder meer de belichting en het kleurgebruik. En het ongemak van een film draaien in het voorjaar, terwijl die zich in de herfst afspeelt. Dat betekende dat de crew de blaadjes van de bomen moest plukken.

Acteur John Savage blijkt niet zo'n boeiende verteller. Het is jammer dat interviews met bijvoorbeeld Robert De Niro, Christopher Walken en Meryl Streep ontbreken. Waardoor deze special edition een onbevredigd gevoel achterlaat: er moet toch meer te doen zijn met de dvd-uitgave van zo'n klassieker?

Extra's: audiocommentaar door regisseur Michael Cimino; interviews met Cimino (23.30 min .), John Savage (15.30 min.), Vilmos Zsigmond (15.30 min.); filmografieën, fotogalerie, trailer.
Beeldformaat: 16:9 (2.35:1)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 176 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Universal Pictures

advertentie