Browncoats zijn net Trekkies

Serenity van Joss Whedon

, Gerhard Busch

Op de dubbeldvd van de sf-western Serenity staat - onder veel meer - de inleiding waarmee regisseur Joss Whedon zijn film bij het testpubliek introduceerde. Daarin legt hij nog eens uit dat de film gebaseerd is op de tv- serie Firefly, die - voor de makers volkomen onverwacht - al na één seizoen van het scherm werd gehaald. Dat hij vervolgens weigerde zich daar bij neer te leggen en met plannen kwam voor een speelfilm. 'Ze noemden ons onrealistisch, wereldvreemd en bezeten,' herinnert Whedon zich de reacties, 'maar in mijn wereld ben je dan een Browncoat.'

Voor niet ingewijden klinkt dat een beetje eng (Browncoats komt akelig dicht bij Hitlers Bruinhemden), maar nadat je alle extra's hebt bekeken is duidelijk dat Browncoats volslagen ongevaarlijk zijn. Het zijn eigenlijk net Trekkies, de idolate fans van ruimteserie Star Trek . We leren dat Serenity er zonder die Browncoats nooit gekomen was. Zij kochten in groten getale de dvd van de gewraakte tv-serie, maakten het zo tot een culthit en gaven aan dat een film commercieel succesvol zou kunnen zijn.

Dat laatste is onjuist gebleken. Met wat goede wil kan je zeggen dat de 40 miljoen dollar kostende film quitte gespeeld heeft (wereldwijde opbrengst net onder de 40 miljoen), maar een commercieel succes is het niet geworden. Wel een overwinning voor schrijver/regisseur Whedon, de man ook achter de tv-series Buffy the Vampire Slayer en Angel. Serenity is een charmante ruimte-western ( zoals ook de eerste delen van Star Wars dat waren), vol wisecracks en spectaculaire gevechten. De nadruk ligt op de personages (gespeeld door dezelfde , onbekende acteurs als in de tv-serie), niet op de special effects.

De grootste rol op de dubbeldvd is - uiteraard - weggelegd voor Whedon. Het is een rare kwibus, die geen zin kan uitspreken zonder ironie of woordgrapjes, maar zijn liefde voor de serie en de film is overduidelijk en oprecht. In de handvol kortere extra's zijn de dwangmatige grapjes voor de leek wel te verdragen, net als in zijn zeer verhelderende commentaartrack, maar de ruim 50 minuten durende vraag- en antwoordsessie met de regisseur op het bonusschijfje is echt alleen voor die hard fans, of in Whedons wereld: Browncoats.

Beeldformaat: 2.35 : 1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: (oa) Nederlands en Engels
Extra's: Deleted scenes, bloopers , Toekomstige geschiedenis, Wat zit er in de Firefly, Herbewerking van de Firefly, Reis van een filmmaker, Joss Whedon inleiding, Filmcommentaar, Vraag- en antwoordsessie, Extended scenes, Take a walk on Serenity, The Green Clan
Duur: 119 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Universal

advertentie