Dia's kijken

An Inconvenient Truth van Davis Guggenheim op dvd

, Gerhard Busch

Kan je een diashow over het broeikaseffect zo in beeld brengen dat je publiek anderhalf uur lang op het puntje van zijn stoel blijft zitten? Het kan. Dat bewijst het wereldwijde succes van de documentaire An Inconvenient Truth, dat voornamelijk een registratie is van de diashow waarmee oud-vice president en bijna president van Amerika Al Gore al jaren de wereld over trekt.

Op de overvolle dvd van de documentaire wordt duidelijk hoe regisseur Davis Guggenheim er in slaagde de weinig populaire Gore en het al jaren massaal genegeerde onderwerp aan de man te brengen.

Om te beginnen liet hij - speciaal voor de film - een podium bouwen. Daarop plaatste hij Gore voor een enorm scherm, en liet hem omringen door een enthousiast publiek. Meerdere camera's werden opgesteld om een en ander zo in beeld te kunnen brengen dat er een driedimensionale indruk ontstond. Want de kijker moest het idee hebben dat hij in de zaal zat.

Om sympathie op te wekken voor de spreker doorsneed Guggenheim de presentatie met beelden van Gore privé. We zien hem driftig tikken op zijn laptop, net als iedereen op kousenvoeten door een bewakingspoortje op het vliegveld lopen, en horen hem openhartig vertellen over het bijna fatale auto-ongeluk van zijn zoontje en de dood (na longkanker) van zijn zus.

Waar Guggenheim echter weinig invloed op had, was de actualiteit. De documentairemaker had het geluk, als je het zo wil noemen, dat de timing perfect was. De orkaan Katrina had net New Orleans onder water gezet (de storm was veel heftiger vanwege het opgewarmde water voor de kust van New Orleans) en wereldwijd sneuvelde het ene na het andere warmterecord.

In de dvd-extra Een update met voormalig vice-president Al Gore, zet Gore de ontwikkelingen van het afgelopen jaar - het jaar nadat de film uitkwam - nog eens helder op een rijtje. De 1400 doden die in Nederland vielen vanwege de hittegolf ontbreken niet. Netzomin als de verzuurde oceanen, de uitgedroogde aarde en het ontdooien van de permafrost in Rusland (waardoor oa enorme hoeveelheden methaangas zullen vrijkomen).

Maar net als aan het eind van An Inconvenient Truth blijft Gore ook in de Update opvallend optimistisch. 'Het is een moreel probleem. Het is ons probleem. Laten we het oplossen.' Distributeur Paramount doet alvast een duit in het zakje: de verpakking van de dvd is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal.

Extra's: Een update met voormalig vice-president Al Gore (32 minuten); The Making of An Inconvenient Truth (11 minuten), muziekclip I Need to Wake Up van Melissa Etheridge; commentaar van regisseur Davis Guggenheim; commentaar van producenten Laurie David, Lawrence Bender, Scott Z. Burns en Lesley Chilcott.
Beeldformaat: 1.78:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby 5.1 (Engels)
Ondertiteling: (oa) Nederlands
Duur: 93 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount

advertentie