Ex Communicatie

Ex Drummer van Koen Mortier op dvd

, Saskia Legein

Film ****
Extra's ****

'Het scenario van de film kan ons niet overtuigen van de noodzaak van dit verhaal', schreef het Vlaams Audiovisueel Fonds in 2003 aan regisseur Koen Mortier. Hij had een subsidieverzoek ingediend voor de verfilming van Herman Brusselmans' roman. Een jaar later oordeelde het VAF bij de tweede poging: 'het is een aaneenschakeling van onnozelheid, seks en geweld'. Weer een jaar later werd het script afgewezen op grond van gebrek aan dramatiek; er werd te veel in gepraat en er gebeurde te weinig.

Allemaal gelul, zegt Herman Brusselsmans in de Making Of van Ex Drummer. Hij had uit betrouwbare bron vernomen dat binnen de burelen van het Vlaamse Filmfonds gewoon de afspraak gold dat boeken van Brusselmans sowieso geen kans maakten op verfilming, of althans op subsidie daarvoor. Ze kunnen het verhaal van drie gehandicapte gasten die een drummer zoeken voor hun bandje en daarvoor bij een gevierd schrijver aankloppen , wel afrekenen op te platte seks en grof taalgebruik, maar de sfeer is die van loserschap, mislukking, haat en nijd. Als je daar een film over wilt maken, kun je er donder op zeggen dat er een controverse ontstaat. De mensen willen nog altijd brave filmpjes zien.

De meeste boeken zijn moeilijk te verfilmen, maar Ex Drummer leende zich er juist perfect voor, vindt Brusselmans. Er is een beperkt aantal personages, er zitten geen ontploffingen in en er wordt niet met de Concorde van New York naar Londen en weer terug gevlogen. Ideaal voor een klein Belgisch budget. Brusselmans is blij dat het oordeel van de kuise Vlaamse kunstpausen Koen Mortier blijkbaar 'geen fuck' kon schelen, en dat de regisseur acht jaar lang heeft doorgezet.

De Making Of is al net zo onverbloemd als de film en een must see voor iedereen die de dvd aanschaft. Regisseur en cast lopen voortdurend te zieken en te ruziën. Voor reclamespots is Koen Mortier oke , volgens zijn assistent, maar een speelfilm maken kan ie niet. Bovendien zuipt ie als een Maleier en betaalt de ploeg niet. Mortier bekent dat ie alleen maar Brusselmans' literaire werk in filmpoëzie wilde vatten, maar dat de art director er met al dat bloed een 'gore film' van heeft gemaakt. En dan die acteurs. Die ene is een vette koe, en een andere had het script niet eens gelezen.

In december 2006, lang en breed na de eindmontage, hoort Koen Mortier dat Ex Drummer is geselecteerd voor het Internationale Film Festival in Rotterdam. Opnieuw valt een brief van het Vlaams Audiovisueel Fonds op de mat. Ze zal alsnog subsidie verstrekken aan Ex Drummer.

Extra's:
Making Of (30 min)
Gunter Lamoot is standing up behind the scene (4 min)
Videoclip 'De Grotste Lul van 't Stad' van Flip Kowlier (3 min)
Videoclip 'Oh Brother' - Music for The Feminists by Millionaire (3 min)
Videoclip 'Overdo Hykers' - The band that never made the film (2 min)
Beeldformaat : Anamorphic 16:9
Geluidsformaat: Dolby 5.1
Duur: 90 minuten ( hoofdfilm)
Distributeur: A-film

advertentie