1 meter 93 angstaanjagende method acting

Disturbia van D.J. Caruso op dvd

, Saskia Legein

Een net iets te blauwe lucht. Een net iets te rustiek vistripje. Een net iets te voorbeeldige vader-zoon relatie. Met de eerste beelden van Disturbia voelen zelfs ongetrainde thrillerkijkers op hun klompen aan dat het straks gruwelijk mis gaat.

Nauwelijks tien minuten later – de kijker is nog aan het bijkomen van een van de meest indrukwekkende filmauto-ongelukken – krijgt Kale ( Shia LaBeouf) elektronisch huisarrest omdat hij zijn leraar heeft neergeslagen. Een vervelend jeukende enkelband perkt zijn tienerbestaan in tot een paar vierkante meter. Zijn moeder (Carrie-Anne Moss) schroeft de straf op door Kale’s x-box, i-tunes en televisie af te sluiten. Slechts een ouderwetse verrekijker biedt nog een venster op de buitenwereld. Vanuit zijn jongenskamer bespiedt hij als een moderne L.B. Jefferies (Rear Window) zijn buren. Vooral de boomlange Robert Turner (David Morse) gaat er vanachter Kale’s luxaflex steeds boosaardiger uitzien. Kale, het meisje op wie hij verliefd is en zijn beste vriend schakelen hun mobiele telefoontjes, een camera en internet in om alles te weten te komen over de mysterieuze Turner. 

Wenkbrauw
Op de commentaartrack is regisseur Caruso met zijn twee hoofdrolspelers Shia LaBeouf en Sarah Roemer te horen. Caruso koos bewust voor een houten huis in de Pasadena-stijl, met een lange, overkapte veranda als Kale’s woning. Overdag ligt het er sprookjesachtig bij in de zonovergoten buitenwijk, in de schemering wordt ze dreigend en lijkt die overkapping net een enorme wenkbrauw waaronder Kale clandestien de buurt bespioneert.

Method Morse
Veel enger nog dan het huis, vonden Caruso en LaBeouf de 1 meter 93 lange David Morse, die Robert Turner speelt. Morse behoort tot de Method-school – acteurs die uitgebreid onderzoek doen naar hun personages en bij voorkeur ook buiten de opnamen in hun rol blijven. Morse wilde LaBeouf niet ontmoeten op de set om de spanning tussen de twee maximaal te houden. Of LaBeouf op zijn beurt, net als zijn personage Kale, heeft geprobeerd via een omweg Morse’s gangen na te gaan, zegt hij niet.

Faxpapier en plakband
Al die moderne communicatiemiddelen die Kale en zijn vrienden inzetten zonder na te denken over privacy, hebben er alleen maar toe geleid dat Amerika een natie van gluurders is geworden, klaagt Caruso, geheel politiek correct. Kritiek die, zij het heel mild, ook uit Disturbia spreekt. Wonderlijk dat hij zijn eigen mobieltje gewoon aan liet staan tijdens het inspreken van zijn commentaar, zodat we onder meer het boodschappenlijstje van zijn vrouw meekrijgen (faxpapier en plakband) en de laatste deal met zijn agent.

Extra's
Making of (15 minuten)
Audiocommentaar D.J. Caruso, Shia LaBeouf, Sarah Roemer
Serial Pursuit Trivia Pop-Up Quiz
Videoclip Don’t Make Me Wait van This World Fair
Beeldformaat: Anamorphic 16:9
Geluidsformaat: Dolby 5.1
Duur: minuten (100 hoofdfilm)
Distributeur : Paramount Home Entertainment

advertentie