Donker en een beetje voorspelbaar

The Experiment van Paul T. Scheuring op DVD

, Pete Wu

De verdeling is duidelijk: een deel van hen speelt gevangene, het andere deel moet de orde bewaren als bewakers. Voor de 24 vrijwilligers die meedoen aan het sociale experiment begint dit als een onschuldig rollenspel. Maar regisseur Paul T. Scheuring maakt vroeg duidelijk dat er van alles mis zal gaan. Het resultaat is donker, maar een beetje voorspelbaar.

Onvermijdelijk is de vergelijking met het sterkere origineel uit 2001. Das Experiment, de Duitse verfilming van het boek Black Box door de journalist Mario Giordano, speelt op subtielere manier de verschillen tussen de twee groepen uit . Giordano liet zich inspireren door het beruchte experiment dat werd uitgevoerd in het Amerikaanse Stanford in 1971.

De producers van deze Amerikaanse remake hadden een ander publiek voor ogen dan de makers van het Duitse origineel. In The Experiment is namelijk precies duidelijk wie een held is en wie een schurk. Scheuring, maker van de gevangenisserie Prison Break, schotelt ons echte stereotypen voor zonder achtergrond: een neonazi, een comicgeek met suikerziekte en een redneck vrouwenverslinder met verkrachtingsneigingen.

Alleen een pacifist en een timide krachtpatser met problemen in zijn jeugd maken een ontwikkeling door in de film . De twee personages, gespeeld door Oscarwinnaars Adrien Brody en Forest Whitaker, zijn ook meteen de sterke punten van de film. De typische Whitaker- blik – één oog halfgesloten – verraadt een mogelijke gewelddadige achtergrond, terwijl Brody een geloofwaardige allemansvriend speelt.

Iedereen heeft zijn grenzen, lijkt ook Scheuring te willen zeggen met de remake. Hoe langer het experiment duurt, hoe meer de mannen zich naar hun rollen gaan gedragen. Maar dat wisten we eigenlijk al vanaf het begin. Meer uitleg over Scheurings aanpak krijgen we niet: de DVD bevat geen extra´s.

advertentie