Vulgaire verspilling

The Watch van Akiva Schaffer

, Sven Gerrets

Ben Stiller, Jonah Hill en Vince Vaughn, het zijn acteurs die je moeten liggen. Mix je ze samen met een script van onder andere Seth Rogen, nog zo’n love him or hate him-naam, dan is dat allesbehalve een gegarandeerd succes. Sterker, in dit geval levert het een sci-fi buddy/loser-komedie op die een glorieuze kandidaat is voor de meest wanstaltige film van het jaar.

Het flinterdunne plot over een groepje mannen van middelbare leeftijd dat een excuus zoekt om het huis uit te zijn en als buurtwacht per ongeluk op plannen voor een buitenaardse invasie stuit, is een slap excuus om op zoveel mogelijk fronten onsmakelijk bezig te gaan.

Zo zijn de aliens insectachtige wezens die op allerhande manieren ‘cum’ produceren en dat op onze helden deponeren, is er een knipoog naar de fotorel rond Abu Ghraib en worden piemels afgerukt. Dit alles grofgebekt becommentarieerd door een schreeuwende Vince Vaughn. De Britse Richard Ayoade, bekend als acteur uit The IT-Crowd en vorig jaar als regisseur nog verantwoordelijk voor het subtiel grappige en hartverwarmende Submarine, is het vierde lid van de groep, maar kan weinig toevoegen behalve opmerkingen over het zuigen op zijn ballen.

De dialogen zijn gemakzuchtig en worden opgevuld met vulgaire opmerkingen. Regisseur Akiva Schaffer had waarschijnlijk de hoop dat dat met namen als Stiller en Vaughn automatisch grappig zou worden, maar zo simpel werkt het duidelijk niet. De humor mist originaliteit en een frisse invalshoek (iets dat het geslaagde 21 Jump Street van Hill enkele weken geleden nog wel had) en het sprankelt niet tussen de komieken onderling.

Bijzondere special effects of pompende actie hadden misschien soelaas kunnen bieden, maar daarvoor is Schaffer simpelweg te lichtgewicht. Die zijn degelijk, meer niet. Met titels als Superbad, Wedding Crashers, Submarine en 21 Jump Street in het achterhoofd wordt pijnlijk duidelijk hoeveel komisch talent aan deze film verspild is.