VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. Oscargenomineerde docu-fictie, een bloedstollende queer film en een magisch-realistisch drama.

Four Daughters (Kaouther Ben Hania)

Hybridge documentaire over de eigenzinnige alleenstaande moeder Olfa en haar vier dochters, van wie er twee radicaliseerden, zich aansloten bij ISIS en uiteindelijk in 2016 in de gevangenis belandden. Olfa en de twee achtergebleven dochters vertellen over toen, samen met twee actrices, die de twee ontbrekende dochters spelen. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Intrigerende film'
de Volkskrant (★★★★) 'Grootste kracht in verhaal zelf'
The Guardian (★★★) 'Emotional warmth and human sympathy'
Filmkrant 'Moedig portret van intergenerationeel trauma'

Love Lies Bleeding (Rose Glass)

In een afgelegen dorp in New Mexico wordt het leven van sportschoolmanager Lou (Kristen Stewart) volledig op zijn kop gezet wanneer bodybuilder Jackie (Katy O'Brian) in haar sportschool verschijnt. Het prille maar intense liefdesgeluk krijgt echter een onverwachte wending wanneer Lou's zus mishandeld wordt en in het ziekenhuis belandt.

VPRO Cinema (★★★★) 'Heerlijk onvoorspelbare trip'
de Volkskrant (★★★★) 'Groteske punkfantasie'
NRC (★★★★★) 'Sexy, smerig absurdistisch universum'
Filmkrant 'Ambitieuze en uitzinnige noir-thriller' 

Liefjes (Natalie Bruijns & Anneke de Lind van Wijgaarden)

Malak, Celia en Jae zijn veertien. Ze reizen met hun families naar een camping in Zuid-Frankrijk. Alle drie zijn ze maar half aanwezig bij hun families en verkeren voornamelijk in hun eigen wereld. De camping is een mini-universum waar de meiden urenlang even helemaal op zichzelf kunnen zijn.

VPRO Cinema (★★★★) 'Zoet en aandoenlijk'
de Volkskrant (★★★★) 'Oprechte, tijdsgebonden en tegelijk tijdloze schets'
Trouw (★★★★) 'Echte overdenkingen van tieners'

Civil War (Alex Garland)

Actiefilm over een uitgebroken burgeroorlog in de Verenigde Staten, waarbij het hele land op de rand van totale instorting staat en in chaos verkeert. Tijdens deze heftige situatie wordt een groep moedige journalisten gevolgd bij het vertellen van het onontkoombare einde van de Verenigde Staten.

VPRO Cinema (★★★) 'Knap geacteerd technisch hoogstandje'
NRC (★★★★) 'Rauw realistisch venster'
Trouw (★★★★) 'Pure cinema'
The Guardian (★★★) 'Immersive yet dispassionate'

The First Omen (Arkasha Stevenson)

Wanneer een jonge Amerikaanse vrouw naar Rome wordt gestuurd om een leven van dienstbaarheid aan de kerk te beginnen, komt ze een duisternis tegen die haar doet twijfelen aan haar eigen geloof en ontdekt ze een angstaanjagende samenzwering.

de Volkskrant (★★★★) 'Doeltreffende, enge prequel'
The Guardian (★★★) 'Skin-crawlingly creepy moments'

elke vrijdag