Binnenkort op dvd: januari

De interessantste dvd-releases van de komende maand

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases van de komende maand.

6 januari

Copie Conforme (Abbas Kiarostami)
Een Franse vrouw (Juliette Binoche ) en een Engelse schrijver (William Shimell) ontmoeten elkaar in Italië. De romantische omgeving van Toscane weerhoudt ze niet de ellende van een langlopend huwelijk te bepraten, inclusief alle verwijten die daarmee gepaard gaan, terwijl ze elkaar net ontmoet hebben. Copie Conforme is gemaakt rond talloze dialogen, die in meerdere talen gevoerd worden en alle kanten op schieten. De film toont het om elkaar heen draaien en langs elkaar heen praten op een nieuwe manier en in een ongewoon verhaal. Binoche won voor deze rol de prijs voor beste actrice in Cannes.
Sterren:****
Extra’s: geen

11 januari

The American (Anton Corbijn)
De opvolger van Anton Corbijns debuutfilm Control (2007) is volgens de regisseur  ‘een existentialistische thriller met het framework van een western’. Het script is gebaseerd op het boek A Very Private Gentleman van Martin Booth. George Clooney speelt een huurmoordenaar met een voorliefde voor vlinders, die ondergedoken zit in de Italiaanse streek Abruzzo. Dit staat garant voor fraaie vergezichten en schilderachtige bergdorpjes. De film was een onverwacht commercieel succes in Amerika. De eerste seksscène in Clooney’s carrière is ondanks alle speculaties nogal preuts.
Sterren: ****
Extra’s: Making of, audiocommentaar, verwijderde scenes.

Cosa voglio di piu (Silvio Soldini)
Anna (Alba Rohrwacher) en Domenico (Pierfrancesco Favino) gaan vreemd met elkaar. Domenico heeft een jong gezin en Anna leidt een stabiel bestaan, maar zoals voor de hand ligt bij overspel, blijkt ook in dit verhaal dat de passie verder rijkt dan enkel een paar vurige motelontmoetingen. Ze kunnen niet met of zonder elkaar. Cosa voglio di piu is een genuanceerd verslag van een klein liefdesdrama. Alledaags en herkenbaar, zonder poeha of groots aangezette emoties en uitstekend geacteerd.
Sterren: ***
Extra’s: geen

Submarino (Thomas Vinterberg)
De regisseur van Festen (1998) komt met een portret vol ellende gebaseerd op de gelijknamige roman van Jonas T. Bengtsson en schetst een trieste wereld die zijn oorsprong vindt in een disfunctionele familie. Nick leeft een arm en uitzichtloos bestaan en zijn broer is drugsverslaafd. Uitgebalanceerde, strakke film over schuldgevoelens, woede en verdriet.
Sterren ***
Extra’s: geen

12 januari

Ondine (Neil Jordan)
Sprookjesachtige verhaal over de visser Syracuse (Colin Farrell), die op een dag een naakte vrouw vangt in zijn net. De mysterieuze schoonheid (Alicja Bachleda) duikt onder in het eenvoudig leven van het vissersdorp en wekt zowel de interesse van Syracuse als van zijn zieke dochter Annie. Zij gelooft dat Ondine een mythisch zeewezen is. Het Ierse landschap is het decor voor een verhaal over geluk en bijgeloof met een onverwacht einde. 
Sterren: ***
Extra’s: geen

13 januari

Exit Through the Gift Shop (Banksy)
Debuutfilm van graffiti artiest Banksy die wereldberoemde street art maakt, maar zelf een onbekende identiteit heeft. De film biedt een inkijkje in de wereld van het kunstenaarschap op straat met behulp van uniek beeldmateriaal rondom een aantal artistieke klein- criminelen. De documentaire lijkt te spelen met de werkelijkheid en laat ruimte voor interpretatie van de kijker. Hierdoor heeft Exit Through the Gift Shop intussen een bijna net zo flamboyant en geheimzinnig aura als Banksy zelf.
Sterren: ****
Extra’s: More Brainwashing (Deleted Scenes), Life Remote Control (Lawyer's edit), A star is born (MBW at Cannes festival), B Movie (A film about Banksy)

Shocking Blue (Mark de Cloe)
In dit polderdrama zien we de vrienden Thomas (Ruben van Weelden), Chris (Jim van der Panne) en Jacques (Niels Gomperts ) in de zomer na hun eindexamen. Tussen de tulpenvelden, sloten en duinen van Noord-Holland schetst Mark de Cloe de hevige beleving van de eerste keer verliefd worden. Wanneer het noodlot toeslaat worden vriendschap en toekomstdromen op de proef gesteld.
Sterren: ***
Extra’s: geen.

17 januari

Coco Chanel & Igor Stravinsky (Jan Kounen)
Een film rond het misschien wel waargebeurde verhaal van een onstuimige verhouding tussen twee eigenzinnige , invloedrijke personen, naar een boek van Chris Greenhalgh. Wanneer componist Igor Stravinsky (Mads Mikkelsen) met zijn Russische gezin tijdelijk in het Franse landhuis van modeontwerpster Coco Chanel (Anna Mouglalis) komt wonen, ontstaan al snel tal van onderhuidse spanningen. Kounen houdt de passionele verhouding gedegen en chique binnen een verhaal dat wel geromantiseerd moet worden, maar nergens overdreven aanvoelt.
Sterren: ***
Extra’s: geen

Persécution (Patrice Céreau)
Franse film over de stuurse Daniel ( Romain Duris) en zijn grillige relatie met Sonia (Charlotte Gainsbourg). Ondanks hun grote liefde voor elkaar is dit na jaren nog niet in een makkelijke omgangsvorm uitgekristalliseerd. Ze zien elkaar weinig en lijken steeds opnieuw elkaars gezelschap te testen, met allerlei boze, dramatische en liefdevolle uitspattingen tot gevolg. De liefde wordt als groot thema besproken en is in deze film geen moment alledaags. Hoe Daniel omgaat met de oudere man die hem stalkt, geeft aan hoe ongebruikelijk hij in het leven staat.
Sterren: ****
Extra’s: geen.

Breathless (Yang Ik-June)
In deze Zuid-Koreaanse debuutfilm speelt de regisseur tevens de hoofdrol. De gewelddadige en bittere Song-Hoon (Yang Ik-June ) sluit een ongebruikelijke vriendschap met een schoolmeisje, die beiden een verleden met huiselijk geweld hebben. Dit drama bevat naast keiharde vechtscènes en veel verbaal geweld ook af en toe grappige en ontroerende momenten, waardoor de film genoeg body bevat om de kijker emotioneel te raken.
Sterren: ****
Extra’s: geen

Parque Vía (Enrique Rivero)
Mexicaanse debuutfilm van Enrique Rivero over Beto (Nolberto Coria), die al dertig jaar een huis beheert in dienst van een rijke familie. Samen met het huis leidt Beto een uitgebalaceerd leven. Met een kalme cameravoering zien we hoe hij huishoudelijke klusjes doet en voor zichzelf zorgt, hetgeen allemaal verandert als het huis verkocht wordt. Parque Vía is een trage maar zekere studie over eenzaamheid.
Sterren *****
Extra’s: geen

Agua Fria de Mar (Paz Fabrega)
In een kleine kustplaats in Costa Rica treffen Mariana en Rodrigo het zevenjarige meisje Karina alleen aan. Ze zegt dat ze is weggelopen van huis. Ondanks hun verschillende leeftijd het feit dat het meisje uit een arm gezin komt en de jonge vrouw welgesteld is, zijn ze allebei eenzaam. Een klein verhaal tegen de achtergrond van het Costa Ricaanse natuurschoon. Winnaar van een Tiger Award.
Sterren **
Extra’s: geen

20 Januari

Mother (Bong Joon-Ho)
Zuid-Koreaanse film over een moeder (Kim Hye-ja ) die er alles voor overheeft om de onschuld van haar zoon te bewijzen. Do-Joon wordt beschuldigd van een gruwelijke moord op een schoolmeisje, maar zijn moeder kan dit niet geloven. In haar strijd werkt haar moederinstinct als een oerkracht. De kijker wordt meegevoerd door het plot, dat verre blijft van een standaard whodunnit-constructie. 
Sterren: ****

Extra’s: geen

24 januari

Le tete en friche (Jean Becker)
Lichtvoetige film over de arme en ietwat eenzame Germain (Gérard Depardieu), die een simpel bestaan leidt op het Franse platteland. Hij is analfabeet, maar daar komt verandering in wanneer hij de oude en belezen vrouw Margueritte (Gisèle Casadesus) ontmoet. Zij introduceert hem in de wondere wereld van (Franse) literatuur. Door hem te leren lezen gaan er nieuwe werelden voor hem open.
Sterren **

Extra’s: geen

25 januari

Splice (Vincenzo Natali)
Geliefden Elsa (Sarah Polley) en Clive ( Adrien Brody) zijn hedendaagse wetenschappers in de voetsporen van Frankenstein ; ze combineren DNA van dieren waaruit hybride wezens groeien, die de mensheid veel medisch voordeel moeten bieden. Wanneer ze stiekem gaan experimenteren met het toevoegen van menselijke genen, loopt de boel uit de hand. Er wordt aan grote vragen geraakt, maar aan eventuele interessante antwoorden wordt voorbij geracet in een reeks absurde situaties. 
Sterren: **

Extra’s: Achter de schermen

26 januari

The Runaways (Floria Sigismondi)
Het verhaal over de opkomst en het uit elkaar vallen van meidenrockgroep The Runaways in de jaren ‘70. Het excentrieke tweetal Joan Jett (Kristin Steward) en Cherie Currie (Dakota Fanning ) vormen de spil in deze seks, drugs en punk geschiedenis. Vooral Kristin Stewart, bekend van de Twilight-reeks, speelt een verbluffende rol. De echte Joan Jett produceerde de film.
Sterren: ***
Extra’s : geen

27 januari

Majesteit (Peter de Baan)
Koningin Beatrix (Carine Crutzen) als kordate hoofdpersoon in een fictief drama gesitueerd rond de Troonrede van 2003 . Na het overlijden van Prins Claus dreigt een conflict met premier Balkenende, die de koningin bepaalde zinnen verbiedt te zeggen. Het achterliggende verhaal wordt verteld aan de hand van veel flashbacks en veel dialoog. Tussen de regels door schemert het lastige parket van de toebedeelde rol van koningin zijn en het verlangen naar een normaal leven. Voor het gewone publiek een leuk inkijkje in hoe het leven als koningin zou kunnen zijn. 
Sterren: ***
Extra’s: Making of

advertentie