Routeplanner: 1 februari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html09:30 PA2
El Sicario: Room 164 (SPA, 84 min)
Regie Gianfranco Rosi
Van begin tot eind ijzingwekkende documentaire over een beroepsmoordenaar in dienst van een Mexicaans drugskartel, die tot in de details uitlegt hoe je dat doet, professioneel mensen omleggen. Minimaal zijn de filmische middelen: een camera in een hotelkamer en een vertellende man, gezicht verborgen, die met stift en notieblok zijn gruwelijke praktijken toelicht, nuchter als een voetbalcoach.

11:45 LV5
Outbound  (ROE, 87 min)
Regie Bogdan George Apetri
Met Ana Ularu, Mimi Branescu and Andi Vasluianu
De nukkige Matilda mag één dag met verlof uit de gevangenis en peinst er niet over om terug te keren. Ze gaat meteen aan de slag om haar vlucht uit het land te regelen. Een keihard, nauwkeurig drama van alweer een nieuw talent uit Roemenië, met een indrukwekkende hoofdrol van Ana Ularu.

12:00 CI5
Un poison violent (FRA, 92 min)
Regie Katell Quillévéré
Met Clara Augarde

De 14-jarige Anna keert voor een korte vakantie terug van de katholieke meisjesschool waar ze het grootste deel van het jaar doorbrengt. Thuis worstelt ze met de scheiding van haar ouders, de liefde en twijfels over haar geloof. Geen wereldschokkende cinema, wel een mooi, teder drama, met als grootste ontdekking hoofdrolspeelster Clara Augarde, die genoeg mysterie in haar spel legt om elke seconde dat ze in beeld is te boeien.

12:30 PA7
Je suis un No Man's Land (FRA, 92 min)
Regie Thierry Jousse
Met Philippe Katerine, Julie Depardieu

Een populaire maar verveelde rockster belandt tijdens een toernee in zijn geboortestreek, en geraakt er niet meer weg – onderweg slaat zijn auto steevast af en gaat in zijn achteruit. Misschien kan hij de vloek alleen doorbreken met de charmante ornithologe die hij tijdens zijn nachtelijke struintochten tegenkomt. Licht-anarchistische, Groundhog Day- achtige komedie vol zoete en zure invallen.

12:30 LV3
Never Let Me Go (GB, 103 min)

Regie Mark Romanek
Met Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield

Eerste film van Romanek na One Hour Photo (2002) is ingehouden bewerking van sf-roman van Kazuo Ishiguro, de Britse Japanner van wie eerder oa The Remains of the Day verfilmd werd. Never Let Me Go gaat over drietal dat we volgen vanaf de kinderjaren in mysterieus weeshuis, tot hun eerste weifelende stappen in de maatschappij. De sf -elementen spelen zeer op de achtergrond mee, waardoor er alle ruimte is voor de topcast, bestaande uit Carey Mulligan, Keira Knightley en Andrew Garfield.

14:30 LV1
Illégal (BEL/FRA/LUX, 90 min)
Regie Olivier Masset-Depasse
Met Anne Coesens, Alexandre Gontsjarov, Milo Masset -Depasse

Hoe ver de Russische Tania bereid is te gaan om samen met haar zoontje in België te blijven wordt al duidelijk in de eerste scène van de film, als ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken wegbrandt. En toch wordt ze opgepakt, en wordt de kijker zo’n beetje de rest van de film met haar opgesloten in een asielzoekerscentrum. Sterk spel van de Belgische actrice Anne Coessens en aangrijpende beelden van het leven in een opvangcentrum. Maar meer ook niet.

22:00 PA1
Poetry (ZKO, 139 min)

Regie Lee Chang-dong
Met Yoon Jeong-hee

Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort ze dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting . Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken. Het Zuid- Koreaanse filmicoon Yoon Jeong-hee, die al 15 jaar met pensioen was, werd gestrikt voor de rol van de oma.

advertentie