Routeplanner: 5 februari

Filmtips voor het 40ste IFFR

Cinema.nl selecteert voor elke festivaldag de beste films. Voor onze volledige lijst met tips, zie http ://iffr.vpro.nl/filmtips.html


12:00 LUX
Tyrannosaur (GB, 91 min)
Regie Paddy Considine
Met Peter Mullan, Eddie Marsan, Olivia Colman

Het speelfilmdebuut van de Britse acteur Considine overtuigt vooral door de nietsontziende, inktzwarte toon en het sterke spel van Peter Mullan en Olivia Colman. De altijd explosieve Mullan speelt Joseph, een uitgerangeerde man die in een spiraal van geweld terechtkomt. Hij lijkt verlossing te vinden bij de religieuze Hannah, maar ook zij heeft duistere geheimen.

13:30 SGZ
Biutiful (SPA/ MEX, 147 min)
Regie Alejandro González Iñárritu
Met Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib

Eerste film van Iñárritu zonder scenarioschrijver Guillermo Arriaga (Amores Perros, 21 Grams, Babel) is ambitieuze vertelling over stervende sjacheraar (Javier Bardem), die in de drie maanden die hem nog resten zijn leven – en dan vooral zijn gezin – op orde probeert te brengen. Blijkt onmogelijk opgave met zijn bipolaire ex, een handvol illegale Chinezen en zijn Afrikaanse vrienden die stiekem spulletjes verkopen op straat. Somber en zwaar, maar onvergetelijk.

14:15 CI1
Fleurs du mal (FRA, 100 min)
Regie David Dusa
Met Rachid Youcef, Alice Belaïdi

Charmante debuutfilm over de opbloeiende liefde tussen een jonge danser die aan ‘free running’ doet, en een Iraans meisje in Parijs. De bloedige onderdrukking van de groene revolutie in Teheran dringt via Twitter en YouTube hun leven binnen. Eigentijds, betrokken en romantisch.

15:30 PA7
Poetry (ZKO, 139 min)
Regie Lee Chang -dong
Met Yoon Jeong-hee

Subliem melodrama over een oma die zich inschrijft bij een poëziecursus, en vervolgens hoort ze dat ze Alzheimer heeft en dat haar kleinzoon meedeed aan een fatale groepsverkrachting. Hoe kan ze dan nog gedichten schrijven? Regisseur Lee blijft met haar, ondanks alles, naar de schoonheid en waarachtigheid van het leven zoeken. Het Zuid-Koreaanse filmicoon Yoon Jeong-hee, die al 15 jaar met pensioen was, werd gestrikt voor de rol van de oma.

16:30 PA4
The Journals of Musan (ZKO , 127 min)
Regie Park Jung-bum
Met Park Jung-bum

Voor een Tiger Award genomineerd portret  van een Noord-Koreaanse vluchteling in Seoel, gefilmd in de fletse, uitzichtloze stijl van de Dardennes. Aan alles – zijn gedrongen houding, neerwaartse blik en ouderwetse kapsel – is te zien dat hij zich niet thuis voelt in de moderne, kapitalistische maatschappij van Zuid-Korea. Regisseur Park Jung-bum (tevens hoofdrolspeler) won met dit debuut al belangrijke prijzen in Pusan en Marakech, en verdient evenveel lof in Rotterdam..

16:45 SGZ
Incendies (CAN, 130 min)
Regie Denis Villeneuve
Met Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

Sterk op het toeval leunende, maar meeslepende en huiveringwekkende speurtocht naar een verborgen familieverleden. Alles begint wanneer een Canadese tweeling bij de notaris twee brieven van hun overleden moeder ontvangt. Te bezorgen aan hun dood vermoedde vader en onbekende broer. Ergens in het Midden-Oosten, waar de familie vandaan komt, liggen de antwoorden , gedrenkt in het bloed van de strijd tussen christenen en moslims.

16:45 LV5
Somewhere (USA, 97 min)
Regie Sofia Coppola
Met Stephen Dorff, Elle Fanning

Lost in Translation- light wordt deze Gouden Leeuw-winnaar wel genoemd. Dat is wat overdreven, maar Coppola houdt wel van personages die zich een vreemde voelen in hun eigen leven . Ging ze voor Lost in Translation naar Tokio, deze keer blijft ze dichter bij huis. Acteur Johnny Marco sloeg zich altijd manmoedig door de nikserigheid van Hollywood heen, totdat hij van zijn ex voor zijn 11-jarige dochter moet zorgen. Stephen Dorff als Marco is goed, Elle Fanning als zijn dochter is nog beter.

17:45 CI3
Un poison violent (FRA, 92 min)
Regie Katell Quillévéré
Met Clara Augarde

De 14-jarige Anna keert voor een korte vakantie terug van de katholieke meisjesschool waar ze het grootste deel van het jaar doorbrengt. Thuis worstelt ze met de scheiding van haar ouders, de liefde en twijfels over haar geloof. Geen wereldschokkende cinema, wel een mooi, teder drama, met als grootste ontdekking hoofdrolspeelster Clara Augarde, die genoeg mysterie in haar spel legt om elke seconde dat ze in beeld is te boeien.

18:30 PA2
Winter Vacation (CHI/ZWI , 91 min)
Regie Li Hongqi
Met Jinfeng Bai, Lei Bao

Gortdroog en traag is dit eigenzinnige drama over een troosteloos stadje in Binnen-Mongolië, in het noorden van China. Maar ook ontroerend en komisch. Vijf verveelde pubers en een klein jongetje dat dolgraag wees wil worden, vechten tegen de leegheid van het bestaan. Winnaar van de Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno.

18:45 PA5
El Sicario: Room 164 (SPA, 84 min)
Regie Gianfranco Rosi
Van begin tot eind ijzingwekkende documentaire over een beroepsmoordenaar in dienst van een Mexicaans drugskartel, die tot in de details uitlegt hoe je dat doet, professioneel mensen omleggen. Minimaal zijn de filmische middelen: een camera in een hotelkamer en een vertellende man, gezicht verborgen, die met stift en notieblok zijn gruwelijke praktijken toelicht, nuchter als een voetbalcoach.

21:30 PA7
Illégal (BEL/FRA/LUX, 90 min)

Regie Olivier Masset-Depasse
Met Anne Coesens, Alexandre Gontsjarov, Milo Masset -Depasse

Hoe ver de Russische Tania bereid is te gaan om samen met haar zoontje in België te blijven wordt al duidelijk in de eerste scène van de film, als ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken wegbrandt. En toch wordt ze opgepakt, en wordt de kijker zo’n beetje de rest van de film met haar opgesloten in een asielzoekerscentrum. Sterk spel van de Belgische actrice Anne Coessens en aangrijpende beelden van het leven in een opvangcentrum. Maar meer ook niet.

21:45 Pathé 4
Bleak Night (Z-K, 116 min)
Regie Yoon Sung-Hyun
Met Lee Je-Hoon, Seo Jun-Young

Aangrijpend portret van de afbrokkelende vriendschap tussen drie tieners, met de dood van een van hen als gevolg. Bleak Night begint nog als een klassieke whodunit, vol ogenschijnlijk nodeloos verwarrende flashbacks, maar zodra debuterend regisseur Yoon Sung-Hyun zijn jonge acteurs de ruimte geeft om te excelleren, openbaart zich een ingenieus opgezet drama, dat door het ongrijpbare eerste uur extra hard aankomt. Genomineerd voor een Tiger Award.

22:00 Pathé 1
Blue Valentine (USA, 112 min)
Regie Derek Cianfrance
Met Michelle Williams, Ryan Gosling

Als laatste redpoging voor de relatie neemt Dean zijn Cindy mee naar de ‘future room’ in een goedkoop motel. Maar heeft hun relatie nog een toekomst? Wel een verleden, zoals we in de flashbacks zien. Een heerlijk, hoopvol verleden. Het genot van deze film zit in de details. Het ingetogen, zeer geloofwaardige acteren van hoofdrolspelers Ryan Gosling en Michelle Williams, en de weinig opvallende, maar foutloze regie van schrijver/regisseur Derek Cianfrance.

advertentie