Binnenkort op dvd: juni

De interessantste dvd-releases

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand juni

4 juni

Les géants (Bouli Lanners)
Derde regie van multitalent Lanners is een Waalse Stand by me in 76 onvergetelijke minuten. Zomer in de Luxemburgse Ardennen. Broertjes Zak en Seth, door hun moeder in het huis van overleden opa achtergelaten, sluiten een intense vriendschap met medeverschoppeling Dany. Gedrieën treden ze, berooid en onverschrokken, in hun gedeelde eenzaamheid het leven en de wereld tegemoet. Adembenemende fotografie van Jean-Paul de Zaeytijd , passend melancholieke folkrock van The Bony King of Nowhere. In een subtiele nevenrol: Marthe Keller.
Sterren: *****
Extra's: Les géants gezien door de acteurs, Making of, Clip van The Bony King of Nowhere, Trailers, Interviews, Documentaire On the Road Again

Poulet aux prunes (Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi)
De opvolger van animatiefilm Persepolis – van het schrijvers- en regieduo Satrapi en Paronnaud – is deze liefdevolle mix van live action en animatie. Over een violist in het Teheran van de jaren vijftig, die weigert verder te leven als zijn vrouw zijn geliefde viool kapotslaat. Gaandeweg leren we zowel de keuze van de violist als de actie van de vrouw beter begrijpen. Kleurrijk, humoristisch en veel levenslustiger dan het onderwerp doet vermoeden.
Sterren: ****
Extra's: The Making of Poulet aux prunes

Shame (Steve McQueen)
De Britse acteur Michael Fassbender won de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Venetië voor zijn vertolking van seksverslaafde dertiger Brandon, die met elke vrouw het bed in duikt maar niet in staat is tot een relatie. Ook niet met zijn zelfdestructieve zusje (Carey Mulligan), die op een gegeven moment voor zijn deur staat. Schrijnend portret van de machteloze, moderne mens van experimenteel filmmaker McQueen (Hunger). McQueen is net als zijn hoofdrolspelers Brits, maar de film speelt zich af in New York.
Sterren: ****
Extra's: Interview met Steve McQueen 

6 juni

The Descendants (Alexander Payne)
George Clooney overtuigt als een van de ‘descendants’ (nakomelingen) van Hawaiiaanse koninklijke familie, wiens leven op zijn kop komt te staan als zijn vrouw ernstig bootongeluk krijgt en hij zich ineens met zijn twee tienerdochters moet bemoeien. Net als Payne’s eerdere films About Schmidt en Sideways is The Descendants een goed gelukte mengeling van pijn en humor. Genomineerd voor vijf Golden Globes, won er uiteindelijk twee .
Sterren: ****
Extra's: Everybody Loves George, Working with Alexander, Hawaiian Style

Süskind (Rudolf van den Berg)
In 1942 besluit de Joodse Amsterdammer Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger) samen te werken met de SS, in de hoop zijn gezin van deportatie te kunnen redden. Al gauw gaat zijn geweten opspelen en ontpopt hij zich tot een held die honderden kinderen helpt onderduiken. Het op feiten gebaseerde Süskind is een aangrijpende oorlogsfilm met goed spel. Jammer alleen dat regisseur/scenarist Van den Berg (Tirza) voor zo’n melodramatische aanpak koos, met veel aanzwellende violen, slow-motion en bij vlagen drakerige dialogen.
Sterren: ***

7 juni

Ouwehoeren (Rob Schröder en Gabrielle Provaas)
Regisseurs Rob Schröder en Gabrielle Provaas geven met deze documentaire uit 2011 een kijkje in de intrigerende wereld van de betaalde liefde. Tweelingzussen Louise en Martine Fokkens werken al ruim vijftig jaar op de Amsterdamse Wallen en zijn daar ondertussen bekende gezichten. Deze opmerkelijke dames op leeftijd, die zich soms weer gedragen als zestienjarige meisjes, laten in deze documentaire zien wat gewoonlijk achter de gesloten gordijnen van het vak verborgen blijft.
Sterren: ***
Extra's: Trailer, extra scenes

20 juni

Hugo (Martin Scorsese)
Weesjochie stuit in Parijs’ treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar alle leeftijden en 3D pakt erg goed uit. Dankzij adembenemende beelden (zonder dat de 3D-effecten als gimmick worden ingezet), het aangrijpende verhaal en de prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met oa Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper. De vrijwel vlekkeloze film kreeg elf Oscarnominaties.
Sterren: ****
Extra's: Shoot the Moon: The Making of Hugo 

24 juni

My week with Marilyn (Simon Curtis)
Verfilming van de gelijknamige memoires van Colin Clark, die in 1956 als net afgestudeerd rijkeluiszoontje mocht assisteren op de set van Laurence Oliviers The Prince and the Showgirl. De opnames verliepen rampzalig, vooral wegens de onzekere, depressieve hoofdrolspeelster Marilyn Monroe. Tot ieders verbazing zocht Monroe troost bij de bleue Clark. Fijne film dankzij de vitale vertolkingen van Michelle Williams (Monroe) en Kenneth Branagh (Olivier), de prettige bijrolspelers (Julia Ormond , Judi Dench, Derek Jacobi), het aanstekelijke gekibbel op de filmset en het sprankelende coming of age-verhaal. Tikje zoet, dat wel.
Sterren: ****

25 juni

A Dangerous Method (David Cronenberg)
Tragisch-romantisch drama over de relatie tussen de jonge Zwitserse psychiater Carl Jung (Michael Fassbender), zijn intelligente patiënte Sabina Spielrein (Keira Knightley) en de Weense arts Sigmund Freud (Viggo Mortensen), waarin de grondleggers van de psychoanalyse al pratend een conflict met elkaar ontwikkelen. Niks duistere krochten van de ziel , grimmige nachtelijke uitbarstingen, ongedierte of andere ellende waar Cronenberg patent op heeft; de verwikkelingen registreert hij in een helder, rationeel licht. Een al te rationele praatfilm die lijdt aan een overdosis keurige volzinnen.
Sterren: **
Extra's:
Commentaar van David Cronenberg, The Making of A Dangerous Method, AFI Harold Lloyd master seminar met David Cronenberg

26 juni

The Woman in Black (James Watkins)
Daniel Radcliffe's eerste rol na de Harry Potter-films is die van de jonge advocaat Arthur Kipps in dit gothic horrorverhaal uit de beroemde Britse Hammerstudio’s. In een afgelegen landhuis moet Kipps het testament van de overleden bewoner opstellen, maar een kwaadaardige geest zorgt in het nabijgelegen gehucht voor dood en verderf. Het valt op hoeveel ruimte deze ambachtelijke film geeft aan de stilte in het landhuis. Daardoor hoor je pas goed hoeveel onnodig geschreeuw er in de meeste moderne horrorfilms zit.
Sterren: ***
Extra' s:
Audiocommentaar van James Watkins en Jane Goldman, The Making of The Woman in Black, No Fear: Daniel Radcliffe as Arthur Kipps 

29 juni

Un amour de jeunesse (Mia Hansen-Løve)
Prachtige kroniek over de verzengende liefde van de vijftienjarige scholiere Camille (Créton) voor de vier jaar oudere Sullivan (Urzendowsky) start in 1999 en eindigt in 2007. Wanneer Sullivan uit Camilles onvoorwaardelijke adoratie naar Zuid-Amerika ontsnapt, is het meisje ontroostbaar. Zowel de intensiteit als de wispelturigheid van adolescentenlevens worden met een Nouvelle Vague-achtige openheid verwoord en verbeeld. Reliëf in ieder detail en het spel van de frêle Créton zijn indrukwekkend in dit fijngeweven verhaal dat de jeugdliefde serieus neemt.
Sterren: ****

advertentie