De top 10 van Sven Gerrets

De beste films van 2012

, Sven Gerrets

1. The Broken Circle Breakdown
Sensueel, rauw, ontroerend, ellende was zelden zo mooi. Schijnbaar nonchalant manoeuvreert regisseur Felix van Groeningen door de krochten van een tragische liefdesgeschiedenis. En hoe verliefd ben ik op Veerle Baetens!

2. Holy Motors
Een visueel verbluffende mindfuck. Regisseur Leon Carax brouwt droom en delirium tot een filmische puzzel zonder oplossing. Met de beste accordeon-scène ooit.

3. Weekend
Intieme schets van een ontluikende liefde die ontdaan is van overbodigheden. Twee acteurs die zich bloot geven en een klein, maar oprecht verhaal. Meer is simpelweg niet nodig.

4. Faust
Alexander Sokurov zet alle filmische middelen in om van de bekende legende een intense ervaring te maken. Rijk, vies, schilderachtig, een passend slot van zijn tetralogie over macht.

5. Argo
Ben Affleck bewijst wederom dat hij een uitstekende regisseur is . Hij knutselt met een scherp oog voor detail een historische gebeurtenis efficiënt om tot spannende thriller doorspekt met (donkere) humor.

6 . ¡Vivan las antipodas!   
De horizon is allesbehalve heilig in deze documentaire. De camera kantelt en zwenkt en zorgt zo voor  surrealistische, maar prachtige beelden en een bijzonder perspectief op de wereld.

7 . The Cabin in the Woods
Deze meta-horror speelt met cliché’s, is eng, spannend, grappig, vreemd en snijdt terloops nog wat politieke kwesties aan. Een game changer voor het genre en onterecht genegeerd door velen.

8. Le Havre
Bitterzoet verhaal over de vriendschap tussen een oudere man en een illegale immigrant, dat even grappig en tragisch is als regisseur Aki Kaurismaki zelf.

9. The Avengers
Meerdere geslaagde superheldenfilms inéén, met prima actie, fijne humor en een duidelijke liefde voor de comics. Zou alleen vanwege ‘ Hulk smash’ al mijn top 10 halen.

10. Ted
Seth MacFarlane is een held. Zijn humor is tegelijk fris, flauw, plat, scherp en onvoorspelbaar, en dat zien we veel te weinig tegenwoordig.

advertentie