Heksen

Column: The Witches op tv

, Remke de Lange

Heksen heb je in soorten en maten. Zijn ze altijd eng? Op de een of andere manier is de moderne heks vaak eerder een geheimzinnige kroelpoes, of een wijze dame op leeftijd dan een heks, zo'n nachtmerries veroorzakende gruwel als in Disney's Sneeuwwitje uit 1937.

In de romantische komedie met ruwe randjes Practical Magic doen Sandra Bullock en Nicole Kidman wel iets met hocuspocus, maar de goedgekapte zussen zijn, ondanks een familievloek, gewoon op zoek naar een man. Dat gebeurde ook al in The Witches of Eastwick: drie mooie, alleenstaande vrouwen blíjven maar om die ene man draaien – een duivelse Jack Nicholson, verontrustender dan de drie bij elkaar.


Van de hooguit wat pinnige oma-met-puntmuts in de Harry Potter filmserie liggen we ook al niet wakker - Maggie Smith is wel goed, maar niet eng. Johnny Depp heeft in Charlie & the Chocolate Factory trouwens ook wel iets van een heks: een zwartharige zonderling die in zijn chocoladefabriek in allerlei brouwsels staat te roeren. Excentriek ja, maar niet zorgwekkend griezelig.


Nee, er zijn weinig heksen zo hekserig als Anjelica Huston in The Witches, de uitstekende bewerking van het al even fantastische boek van Roald Dahl. Is Huston van nature al intimiderend, wanneer ze als opperheks tegenover een zaal ogenschijnlijk vriendelijke vrouwen haar damesgezicht ‘verwijdert', lopen de rillingen over je rug. Tevoorschijn komt een neus van jewelste, omgeven door behaarde wratten op een kaal, gebutst hoofd. Een ontzagwekkende transformatie die suggereert dat in iedere vrouw een heks schuilt. Dát is pas eng.

Practical Magic: donderdag 27 december, 22: 20 uur, Net 5
The Witches: dinsdag 25 december, 18:40 uur, Net 5