Binnenkort op dvd: april

De interessantste dvd-releases

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand april.

3 april
Adulthood (Noel Clarke)
Op de dag dat Sam de gevangenis verlaat, nadat hij zes jaar voor moord heeft gezeten, wordt hij prompt aangevallen door een neef van het slachtoffer. Hij weet te ontkomen, maar het blijkt dat er meer mensen op hem jagen om oude rekeningen te vereffenen. Net als in zijn Kidulthood schetst scenarist, regisseur en hoofdrolspeler Clarke een snoeihard beeld van jonge mensen in hedendaags Londen, die zich voornamelijk bezig houden met misdaad, drugs, seks en geweld. Net iets minder goed dan de voorganger, maar toch enerverend. Stevige soundtrack.
Sterren: ***

Wreck-it Ralph (Rich Moore)
In een speelautomatenhal kunnen de personages uit alle videospellen zich na sluitingstijd vrijelijk bewegen en van spel naar spel hoppen. Ralph is de slechterik die in Fix-It-Felix alles vernietigt, hij wordt daarom door de andere personages van het spel met de nek aangekeken. Om zijn imago op te krikken besluit Ralph nu maar eens de heldenrol te gaan vervullen, met onverwacht gevolg. Frisse animatiefilm met allerlei personages, uit klassiekers als Pac-Man en Q*Bert maar ook uit het modern ogende 'Heroes Duty'. De actie speelt zich af in vrolijk gekleurde gamewerelden. Grappig voor kinderen, nostalgieoproepend voor hun ouders.
Sterren: ***

4 april
Lawless (John Hillcoat)
De drie dwarse broers Bondurant stoken illegaal drank op het platteland van Virginia tijdens de drooglegging. Wie geen ruzie met ze zoekt heeft niets te vrezen, maar wanneer een corrupte, sadistische sheriff de rust komt verstoren, is het oorlog. Regisseur Hillcoat en scenarist Nick Cave werkten eerder samen aan de bloedige western The Proposition, en ook dit onderhoudende misdaaddrama bevat weer veel bruut geweld. Maar achter het bloed schuilt ditmaal een nogal simpele jongensfantasie over nobele boeven, heroïsche overwinningen en mooie, onderdanige vrouwen.
Sterren: ***

16 april
De groeten van Mike! (Maria Peters)
De tienjarige Mike is in het ziekenhuis behandeld voor een ernstige ziekte en mag eindelijk naar huis. Maar als zijn moeder niet komt opdagen, schakelt de verpleging Jeugdzorg in. Mike verzint dan de ene na de andere list om niet naar een pleeggezin te hoeven. Maas Bronkhuyzen, de jonge hoofdrolspeler uit Maria Peters vlotte en ontroerende familiefilm, steelt de show. Wat een mimiek, en wat een présence voor de camera . Onder alle vrolijkheid laat hij de melancholie doorklinken waar het verhaal op drijft.
Sterren: ***

17 april
Ernest & Célestine (Stéphane Aubier, Vincent Patar en Benjamin Renner)
Tijdens haar leven zei de Brusselse schrijfster/illustratrice Gabrielle Vincent (1928-2000), schepper van muziekbeer Ernest en tekenmuis Célestine, standvastig ‘non’ tegen audiovisuele exploitatie van haar creaties. Toch zou ze verguld zijn geweest met deze geestige, lieve filmadaptatie waarin haar helden elkaar uit de penarie helpen. Aangenaam losse figuurtjeslijnvoering, warme aquarelachtergronden en een surpriseslinger grappige details maken deze op en top Europese animatiefilm tot een feest. De scène waarin Ernests vioolklanken Célestines penseelstreekjes en verfspatjes over papier en filmdoek doen dansen is geweldig.
Sterren: ****

The Hobbit: An Unexpected Journey (Peter Jackson)
Nadat hij met zijn Lord of the Rings-trilogie zeventien Oscars, bijna drie miljard aan box office- inkomsten en jubelende reacties van zowel critici als fans ontving, stort regisseur Peter Jackson zich op The Hobbit, een driedelige verfilming van Tolkiens eerdere boek, dat zich zo’n zestig jaar vóór de avonturen van Frodo afspeelt. Dit eerste deel is een visueel overweldigende achtbaanrit door een sprookjesbos, vol cartooneske actie en holle personages, die met enkele spaarzame hoogtepunten en een zwalkende stijl minstens een uur te lang duurt.
Sterren: ***

23 april
A Royal Affair (Nikolaj Arcel)
Kostuumdrama boordevol intriges, dat pendelt tussen episch koningsdrama en kasteelromantiek, van de scenaristen van The Girl with the Dragon Tattoo. Over de verlichte Duitse arts Struensee (Mads Mikkelsen), die aan het eind van de achttiende eeuw als lijfarts van de psychisch gestoorde Deense koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard) opklimt tot minister en feitelijk leider van het land. Maar als zijn affaire met de jonge koningin aan het licht komt, wordt dat snel weer rechtgezet.
Sterren : ***

24 april
The Impossible (Juan Antonio Bayona)
De Spaanse regisseur Bayona (El orfanato) probeerde het onmogelijke: een eerlijke film maken over de verwoestende tsunami van 26 december 2004. Hij volgt een Brits gezin van vijf op vakantie in Khao Lak, Thailand, dat uit elkaar gerukt wordt door de tsunami. De kracht van The Impossible zijn de beelden van de tsunami zelf. Bayona liet een enorme watertank bouwen, en je kan zien (en voelen) dat actrice Naomi Watts ligt te spartelen in echt water, en niet doet alsof voor een green screen.
Sterren: ***
Extra’s: Audiocommentaar; Verwijderde scènes; Making of.
   
Life of Pi (Ang Lee)
De bestseller Life of Pi van Canadees Yann Martel werd door velen onverfilmbaar geacht wegens het dramatisch beperkte gegeven: een jonge schipbreukeling dobbert ruim een half jaar in een sloep op zee, vergezeld door een tijger. Maar Lee (Brokeback Mountain) heeft er iets prachtigs van gemaakt. Niet alleen de geanimeerde tijger, ook de zee, vissen en sterren zien er verbluffend mooi uit - zeker in 3D. Verstilde spektakelfilm is ode aan de verbeeldingskracht of pleidooi voor een spirituele blik, net wat de kijker wil.
Sterren: *****

Sightseers (Ben Wheatley)
In deze gitzwarte komedie vol excessief geweld toont regisseur Wheatley (Kill List) wederom dat hij een meester is van het onverwachte. Genres mengend en conventies negerend creëert hij een onvergetelijke roadmovie die even grappig als macaber is. Een zonderling liefdeskoppel trekt op een kneuterige vakantie per caravan door het Britse landschap en laat daarbij - per ongeluk en expres - een serie lijken achter. Hun extreme uitspattingen gaan gepaard met een absurde vanzelfsprekendheid en kalmte, wat onwillekeurig op de lachspieren werkt.
Sterren: ****

 

advertentie