Binnenkort op dvd: juni

De interessantste dvd-releases

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste dvd-releases in de maand juni.

3 juni
Zero Dark Thirthy (Kathryn Bigelow)
Meesterlijke thriller, en zonder twijfel de beste film over de War on Terror. 157 minuten lang reconstrueert regisseur Bigelow (The Hurt Locker) de klopjacht op Osama Bin Laden in een droge , beschouwende stijl, van de ijzingwekkende openingsminuten waarin een verdachte op gruwelijke wijze door de CIA wordt gemarteld tot de monumentale, zenuwslopende slotakte in Abbottabad, Pakistan. De suggestie dat de folteringen essentieel waren voor het lokaliseren van Bin Laden leidde tot woedende protestacties, maar in toon is Zero Dark Thirty verre van propagandistisch.
Sterren: ****

4 juni
The Master (Paul Thomas Anderson)
Met behulp van zelf gebrouwen alcoholica houdt WO II-veteraan Freddie Quell (Phoenix) zich op de been, maar het afglijden is al begonnen. Totdat hij in contact komt met Lancaster Dodd ( Hoffman), de charismatische leider van zelfhulpreligie The Cause. Zoals in elke film van Anderson ontstaat tussen beide mannen een vader-zoonrelatie, zonder dat het vader en zoon zijn. Onvergetelijke beelden, adembenemend acteren - vooral van de overtuigend gekwelde Phoenix - en iedere scène druipt van de spanning.
Sterren: ****

10 juni
Like Someone in Love (Abbas Kiarostami)
Om haar studie te bekostigen heeft de jonge, mooie Akiko een bijbaantje als gezelschapsmeisje. Als ze op haar vrije avond door haar dwingeland van een baas tegen haar zin aan een beminnelijke, oude literatuurprofessor wordt gekoppeld, heeft dat consequenties . Like Someone in Love van de Iraanse meesterregisseur Abbas Kiarostami (Taste of Cherry, The Wind Will Carry Us, Copie conforme) is een lichtvoetig, intiem, spitsvondig en talig drama over liefde en eenzaamheid, projectie en eerlijkheid . Niets blijft zonder gevolg; elk leugentje, hoe klein ook, heeft gevolgen.
Sterren: ****

Matterhorn (Diederik Ebbinge)
De alleenstaande, verzuurde Fred (Kas) vouwt de handen voor het eten om zes uur, en geen minuut eerder. Maar op een dag doet hij iets onverwachts: hij neemt de zonderling Theo (Van 't Hof) in huis, geeft hem eten en een bed. Warmbloedig tragikomisch debuut van regisseur Ebbinge neemt de kijker met elke wending van het verhaal meer voor zich in. De twee mannen zijn de onwaarschijnlijkste personages om elkaars leven een schitterende nieuwe draai te geven, de film danst dus op een slap koord, maar verliest zich nergens in absurdisme. En de twee acteurs zijn formidabel.
Sterren: ****

18 juni
Le grand soir (Gustave de Kervern, Benoît Delépine)
Veertiger Not is ' de oudste punk met een hond in Europa'. De grap van deze absurdistische, zwartkomische film van de makers van Aaltra is dat de humor nooit om te lachen is. Not is een onsympathiek, egocentrisch, meelijwekkend personage, en ook de vrije val van zijn schlemielige en kleinzielige broer Jean-Pierre is allesbehalve komisch. En toch ga je uiteindelijk met de personages mee, juist omdat de makers geen moment proberen ze sympathiek te maken. En vanwege een handvol heerlijk anarchistische scènes.
Sterren: ***

The Imposter (Bart Layton)
Texas, 1994. De dertienjarige Nicholas Barclay gaat basketballen met vrienden en komt nooit meer thuis. Drieënhalf jaar later wordt de familie gebeld. Vanuit Spanje. Nicholas is gevonden. Maar de titel van Bart Laytons documentaire is niet voor niets The Imposter: de gevonden jongen is in werkelijkheid een 23-jarige Frans-Algerijn die Frédéric Bourdin heet. Layton reconstrueert overtuigend hoe deze briljante bedrieger de familie wist in te palmen. Ook al sprak Frédéric Engels met een zwaar Frans accent en had hij geen blauwe ogen en blond haar, maar bruine ogen en donker haar.
Sterren: ****

19 juni
Les Misérables (Tom Hooper)
Filmbewerking van de succesmusical naar het beroemde boek van Victor Hugo, geregisseerd door Oscarwinnaar Tom Hooper ( The King's Speech). Over Jean Valjean (een spetterende Hugh Jackman), de voorwaardelijk vrijgelaten brooddief die opklimt tot burgemeester, de door armoede tot prostitutie gedwongen Fantine (sterke rol van Anne Hathaway) en haar door Valjean geadopteerde dochter Cosette. Mix van realisme en theatraliteit die goed uitpakt waar live zingen en acteren elkaar versterken, maar artificieel episch oogt waar modderige buitenscènes worden afgewisseld met studiodecors en digitale effecten.
Sterren: ***

24 juni
The Patience Stone (Atiq Rahimi)
Een vrouw in een kamer in een stad, in wat Afghanistan zou kunnen zijn. Het sociaal en seksueel zeer uitgesproken The Patience Stone heeft de opzet van een theaterstuk. In de beperkte ruimte van het huis voert Iraanse actrice Farahani een monoloog op die het hypocriete en moorddadige patriarchaat van wat de fundamentalistische Islam zou kunnen zijn, kalm en eloquent afbreekt. Het rustige tempo van haar steeds luider klinkende woorden laat de muren van de kamer verdwijnen en creëert een echo die misschien tot ver daarbuiten te horen zal zijn.
Sterren: ****
Extra’s: Interview met de regisseur; Making of.

25 juni
Silver Linings Playbook (David O. Russell)
Wanneer leraar Pat (Cooper ) na acht gerechtelijk opgelegde maanden in een inrichting door zijn moeder mee naar huis wordt genomen, weet pa nog van niets. Meteen blijkt dat bipolaire Pat bepaald niet is genezen. Dan ontmoet hij Tiffany (Lawrence), een recalcitrante jonge vrouw die na de plotselinge dood van haar echtgenoot op drift is geraakt. Wat onevenwichtige maar levendige tragikomedie annex feelgood-film wordt gedragen door een geweldige cast, Cooper en Lawrence voorop. De scène met Pat en Tiffany in de diner is een juweel.
Sterren: ***

advertentie