'Had ik maar een percentage gekozen'

Docu over het leven van acteurs uit Cidade de Deus

Aanstaande zondag wordt op de digitale zender NPO Cultura de documentaire Cidade de Deus - 10 Anos Depois uitgezonden. Daarin zien we hoe het de acteurs vergaan is, tien jaar na het uitkomen van Cidade de Deus. Aansluitend volgt de film zelf, over de opkomst van drugsbendes in de favela’s van Rio de Janeiro.

‘Ik werd weggeblazen door de glamour van Cannes,’ vertelt Alexandre Rodrigues , hoofdrolspeler in Cidade de Deus. ‘De Ferrari’s, de paparazzi, de grote bioscoopschermen: alles was zo luxe. Toen ik in Brazilië terugkwam, regende het . Ik ging liggen op mijn oude stapelbed. Mijn moeder sliep onder mij, mijn zus sliep op de grond. Een regendruppel viel door een lek in het dak op mijn voorhoofd, en ik begon te huilen als een kleine baby. Het was zo’n enorme cultuurschok.’

Rodrigues mocht kiezen tussen drieduizend euro of een percentage van de filmopbrengsten, en koos de drieduizend euro. De film haalde uiteindelijk meer dan 30 miljoen euro binnen. ‘Wat een beslissing!,’ roept Rodrigues vol goedlachse zelfspot uit. ‘Als ik terug in de tijd kon gaan naar tien jaar geleden, zou ik zeggen: “geef mij die box office, man!”’


Teaser van Cidade de Deus - 10 Anos Depois

In Cidade de Deus - 10 Anos Depois zien we wat er van alle acteurs geworden is, die voor de speelfilm uit de favela’s in Rio geplukt werden. Velen gaven het geld dat ze kregen ( gemiddeld zo’n duizend euro) meteen uit aan sieraden, skateboards of boodschappen. Leandro Firmino, die bendeleider Dobbeltje speelde in de film, kocht een computer die vier jaar later stuk ging.

Nieuw acteerwerk vinden blijkt moeilijk. De meeste acteurs van toen hebben inmiddels een ander baantje, zoals automonteur of piccolo in een hotel. Een enkeling is de gevangenis in gegaan. Seu Jorge, die Mané Galinha in de film speelde en al een bekend sambamuzikant was in Brazilië, valt nog het meest op door twee jaar later een rol te spelen in The Life Aquatic with Steve Sissou van regisseur Wes Anderson. Ook verzorgde Jorge, die op negentienjarige leeftijd nog dakloos was, de soundtrack voor de film door klassiekers van David Bowie in het Portugees te coveren. Bowie merkte later op dat de covers een nieuwe schoonheid aan de liedjes toevoegen die hijzelf niet eerder gehoord had.


Seu Jorge in The Life Aquatic with Steve Sissou

Cidade de Deus werd een wereldwijde hit in 2003 en werd vier keer genomineerd voor een Oscar. De film schetst een beeld van armoede en geweld, waarin kleine jongetjes met wapens zwaaien, drugs gebruiken en bij bosjes sterven. Toch is het geen zwaarmoedige tranentrekker. Regisseur Fernando Meirelles verpakt het drama als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. De film is losjes gebaseerd op het boek van Paulo Lins, een man die zelf in de gelijknamige sloppenwijk van Rio de Janeiro woonde.


Trailer van Cidade de Deus

De documentaire Cidade de Deus – 10 Anos Depois is aanstaande zondag te zien om 20:50 op NPO Cultura. Aansluitend wordt Cidade de Deus uitgezonden om 22:00.

advertentie