Filmacademie lichting 2014

Zeven examenfilms besproken

, Daan Kuys

Tot en met vrijdag 5 juli vindt in Eye Amsterdam het Keep An Eye-filmfestival plaats van de Nederlandse filmacademie. Hier wordt het eindexamenwerk vertoond van onder anderen de bachelorstudenten die het afgelopen jaar aan een korte fictiefilm (10-30 min.) werkten. Welke films zijn de moeite waard? Een overzicht van de zeven korte fictiefilms.

Anton
Regie: Nico van den Brink. Scenario: Julia Jansen.
Stug drama over de tienjarige Anton, met harde realistische belichting. Anton doet nare dingen om de aandacht van zijn ouders terug te winnen, die geldproblemen hebben. De verhaalontwikkeling blijft achter, waardoor de film een beetje lang duurt. Toch blijft Anton voor het grootste deel interessant om naar te kijken.

Trailer van Anton

De sleutelbewaarder
Regie: Joost Reijmers. Scenario: Wander Theunis.
Fantasiefilm over een held die, aangekomen bij de toren van de prinses, de sleutelbewaarder met verhalen moet overtuigen om hem de sleutel te geven. De sleutelbewaarder is vooral een oefening in de toepassing van nieuwe visuele effecten. Die zijn niet grensverleggend maar maken de film wel fantasierijk. Wel ligt de humor er vaak te dik bovenop en is het acteerwerk nogal stroef.

Achter de schermen bij De sleutelbewaarder

Fernweh
Regie: Ena Sendijarevic. Scenario: Guido Hendrikx, Ena Sendijarevic.
Mooi portret over de dertienjarige An die van een tehuis naar een pleeggezin verhuist. Ondanks de warme ouders en het speelse broertje, kan An niet echt aarden. Fernweh bezit weinig verhaal en dialoog. De kijker moet het met de aanschouwende An doen, wat overigens bepaald geen straf is.

Teaser van Fernweh

Gameboy
Regie: Giancarlo Sánchez. Scenario: Joeri Kloppert.
Nog een karakterstudie in de reeks, over vier scholieren die schoolexamens stelen. Levensechte schets van puberteit, baldadigheid en het gevoel van onoverwinnelijkheid. Wel ontbreekt in Gameboy een echt verhaal, en blijft de beeldregie een beetje achter op het knappe spel van de acteurs.

Thijs Boermans in Gameboy

Levenslang & gelukkig
Regie: Jamille van Wijngaarden. Scenario: Kasper van Beek.
Charmante en originele sprookjesdetective over een jonge rechercheur die de moord op zes geitjes moet onderzoeken, met fraai geluidsontwerp en passende filmmuziek. Scenarist Kasper van Beek knoopt alle losse eindjes knap aan elkaar. De humor is soms aan de flauwe kant. Opgenomen in het Maastrichtse Thorn, op zichzelf al een sprookjesdorp.

Trailer van Levenslang & Gelukkig

Onbeperkt
Regie: Tom van Blommestein. Scenario: Philip Rölig.
Drama over Sten, een jonge bankier die grote verliezen heeft geleden, waarna zijn werkgever aangifte tegen hem doet. Het wordt niet helemaal duidelijk wat precies de pointe van het verhaal is. Ook zien we vooral acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen in plaats van een wanhopige bankier.

Matthijs van de Sande Bakhuyzen in Onbeperkt

Onno de onwetende
Regie: Viktor van der Valk. Scenario: Viktor van der Valk, Jeroen Scholten van Aschat.
Prachtige speelse film over de zinloosheid van het leven. De film weet beeldend én verhalend knap binnen de lijntjes te blijven ondanks de potpourri  aan filmverwijzingen. Met mooi poëtische Vlaamse voice-over en een fijne remake van een Godard-scène als slot.

Trailer van Onno de onwetende

advertentie