Een kind krijgen is best heftig

Interview: regisseur Danyael Sugawara over Telefilm Het mooiste wat er is

, Sandy Seifert

In de Telefilm Het mooiste wat er is volgen we Sam en Do. En krijgen we een kijkje in het leven van twee jonge mensen die door het krijgen van een kind ver van elkaar af komen te staan.

Sam (Maarten Heijmans) woont op een oude woonboot. Met zijn buren zit hij graag 's avonds met een biertje aan dek. Dan ontmoet hij Do (Sallie Harmsen), en dit is het begin van een tragisch liefdesverhaal. Sam en Do worden smoorverliefd, gaan samenwonen, maar als ze een baby krijgen is het wel erg wennen, vooral voor Sam. In de film wordt de chronologie door elkaar gegooid; lastig, tot je beseft dat het tijdsverloop aan het groeiende chagrijn op de gezichten is af te lezen.
 
Voor regisseur Danyael Sugawara (Alles stroomt) lag het onderwerp van de film voor de hand, vertelt hij: ‘Toen ik nadacht over een onderwerp voor een Telefilm en aan het sparren was met mijn scenariste, Jolein Laarman, was ik net vader geworden. Ik kwam er toen ook achter dat een kindje krijgen best veel druk uitoefent op je relatie. In het gesprek met Jolein was ik eigenlijk eerst een half uur mijn hart aan het luchten en toen was eigenlijk het idee voor de film geboren. Ik vond het enorm verrassend dat zo weinig mensen het hebben over de impact van een kind krijgen, alsof het een taboe is. Toen ik het er met vrienden over had, zeiden ze ook allemaal: “Ja, dit hadden we je meteen kunnen vertellen.” Waarop mijn reactie was: “Waarom zei je dat dan niet meteen?” Ik wilde dus graag dit taboe doorbreken. En ik denk dat dit wel is gelukt; ik heb veel reacties gehoord van mensen – met én zonder kinderen – die zich herkenden in de film, of mensen uit hun omgeving herkenden.
 
Herkenning vind ik zelf ook belangrijk als ik een film maak. Ik moet er echt iets bij voelen. Ik zou nooit “zomaar” een verhaal kunnen vertellen. Al mijn films gaan eigenlijk over de liefde, en dan over de problemen die liefde met zich mee kan brengen. Liefde is complex, zwaar , veroorzaakt pijn, maar we hebben het wel nodig. Daarnaast is liefde ook iets moois en geweldigs. Dat intrigeert me. De verwoestende kracht van de liefde, daar gaat deze film uiteindelijk over.’
 
Het mooiste wat er is is zaterdag 31 januari om 20.10 uur te zien op NPO 3.

advertentie