Wie wint er zondag een Oscar?

Oscars 2017: voorspellingen en favorieten

, Gerhard Busch

Natuurlijk, het zijn appels en peren, en ze zijn ook nog eens politiek, maar toch zijn de Oscars nog steeds de belangrijkste filmprijzen van het jaar. In de nacht van zondag 26 februari worden ze uitgereikt; filmjournalist Gerhard Busch neemt alvast een voorschot op de gedoodverfde en gehoopte winnaars in de vijf belangrijkste categorieën.

Beste niet-Engelstalige film

Genomineerd: Land of Mine (Denemarken), A Man Called Ove (Zweden), The Salesman (Iran), Tanna (Australië), Toni Erdmann (Duitsland).

Moet winnen: Toni Erdmann
Omdat ie in Cannes, waar hij de favoriet was van de verzamelde pers, volledig werd genegeerd. Omdat het een Duitse film is met humor. Omdat je uiteindelijk toch gaat houden van de tamelijk irritante hoofdfiguur (papa met z'n pruik en valse tanden).

Gaat winnen: Toni Erdmann
Goede kans dat onze favoriet ook gaat winnen. Al is de concurrentie in deze categorie groot. Ook Farhadi's The Salesman en het komische drama A Man Called Ove maken een goede kans op de Oscar.

Beste actrice

Genomineerd: Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (La La Land), Meryl Streep (Florence Foster Jenkins).

Moet winnen: Isabelle Huppert
Omdat Verhoevens Elle verder compleet genegeerd werd door de leden van de Academy en La Huppert zich in deze film op alle mogelijke manieren volledig bloot geeft. Onbevreesd en onvoorspelbaar. Net als haar personage. 

Gaat winnen: Emma Stone
Ook niks mis mee. Ze zingt, ze danst en ze is weer even direct en sympathiek als altijd.

Beste acteur

Genomineerd: Casey Affleck (Manchester by the Sea), Andrew Garfield (Hacksaw Ridge), Ryan Gosling (La La Land), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), Denzel Washington (Fences).

Moet winnen: Ryan Gosling
Als Emma Stone wint voor La La Land (wat zeer waarschijnlijk is), dan hoort Gosling deze te winnen. De twee vullen elkaar namelijk perfect aan. En houden elkaar prima in evenwicht.

Gaat winnen: Casey Affleck
Ik ben een van de weinigen die niet helemaal meeging in het verpletterende verhaal van Manchester By the Sea. Het is zeker een goede film, alleen niet vijf-sterren-goed.  Affleck, die meestal nogal lijzige personages speelt, doet er voor deze rol (hij speelt iemand met PTSD) nog een schepje bovenop. Doet ie goed, maar niet Oscar-goed. Maar hij gaat 'm wel winnen!

Beste regisseur

Genomineerd: Denis Villeneuve (Arrival), Mel Gibson (Hacksaw Ridge), Damien Chazelle (La La Land), Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea), Barry Jenkins (Moonlight)

Moet winnen: Damien Chazelle
La La Land was de film van het afgelopen jaar. Een musical met hoofd en hart. Met fijne liedjes (krijg dat City of Stars maar 'ns uit je hoofd) en heerlijke hoofdrollen. Alles vakkundig en met veel lef (besluit maar eens om de klassieke Hollywoodmusical nieuw leven in te blazen) bij elkaar gebracht door de nog steeds piepjonge regisseur Chazelle (32). Al mag Barry Jenkins (37) hem ook winnen voor Moonlight; hij zou de eerste zwarte winnaar in de categorie zijn. 

Gaat winnen: Damien Chazelle
Wat goed is komt snel.

Beste film

Genomineerd: Arrival, Fences, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight

Moet winnen: Hell or High Water
Volslagen kansloos, maar mijn persoonlijke favoriet. Aangrijpender dan Manchester By the Sea, grappiger dan La La Land, spannender dan Arrival, en opbeurender dan Lion.  Favoriet nummer twee: Moonlight. Alleen maar goede beslissingen en een bekend verhaal eens helemaal anders verteld.

Gaat winnen: La La land
Natuurlijk.

advertentie