De 38ste editie van het Imagine Fantastic Film Festival vindt van 26 oktober t/m 5 november plaats in LAB111 en de FilmHallen, Amsterdam. We bekeken een deel van het aanbod en tippen vijf films.

Escape to the Silver Globe

Documentaire over de totstandkoming van On the Silver Globe, een van de bekendste en beruchtste films van de Poolse regisseur Andrzej Zulawski. In de jaren zeventig verbood de communistische Poolse regering de afronding van deze sciencefictionfilm, omdat het kritiek zou leveren op haar beleid. Zonder deze censuur zou het een van de eerste (Oost-)Europese sciencefictionfilms van formaat zijn geweest. Uiteindelijk ging de film pas in 1988 in première op het filmfestival van Cannes. Interviews met de cast en crew van On the Silver Globe en Zulawskis zoon worden afgewisseld met levendige archiefbeelden. Knap is hoe de docu niet alleen een uitgebreid beeld schetst van de kunstenaar Zulawski, maar ook van het communistische Polen.

Holy Spider

Rauwe en krachtige film van de in Denemarken woonachtige Iraniër Ali Abbasi (Gräns), waarin hij terugkeert naar 2001, toen de Spider Killer in de heilige plaats Moshhad zestien vrouwen vermoordde. De vrouwen waren allemaal prostituee en werden door de moordenaar opgepikt van straat en – vaak in zijn eigen huis – vermoord. Abbasi is met name geïnteresseerd in de nasleep, want toen de moordenaar eindelijk werd opgepakt was hij in de ogen van velen een held, die de straten had gereinigd van ontucht en onreinheid.

Bekijk hieronder ons interview met de regisseur: 'Toen dit gebeurde was het echt een klap in het gezicht'

The Silent Twins (Agnieszka Smoczynska)

Tweelingzussen June en Jennifer zijn duidelijk anders. Ze willen met niemand praten, ook niet met hun ouders, alleen maar met elkaar. Op het schoolplein lopen ze synchroon met elkaar en in hun kamertje leven ze in hun eigen wonderlijke wereld. En dan zijn ze ook nog zwart, in Wales, in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De Poolse regisseur Agnieszka Smoczynska had over deze waargebeurde geschiedenis een heel enge en creepy film kunnen maken, maar leerde June en Jennifer ook kennen als gevoelige, creatieve en fantasierijke meiden, en legde daar in de fraaie biopic The Silent Twins de nadruk op. Met in de hoofdrollen Letitia Wright (Shuri in Black Panther) en Tamara Lawrance (Boxing Day).

Lees ook ons interview met Letitia Wright: 'Ik vind de zussen niet weird. Ik vind ze erg intelligent en creatief, vernieuwers'

Three Thousand Years of Longing

Slim en charmant sprookje over de solitaire en rationele Alithea (Tilda Swinton), wier kalme leventje een dramatische wending neemt wanneer ze op een markt in Istanboel een flesje koopt. Een flesje waarin een drieduizend jaar oude geest (Idris Elba) blijkt te zitten. Alithea mag van de geest drie wensen doen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Prachtige beelden – geen wonder, regisseur George Miller is ook de man achter de Mad Max-films – en een heel fijne chemie tussen hoofdrolspelers Swinton en Elba in deze fantasievolle vertelling over liefde, verlangen en verlies.

Bekijk hieronder ook ons interview met Idris Elba en Tilda Swinton, opgenomen tijdens het filmfestival van Cannes

Vesper

In een grimmige toekomst heeft de mensheid haar hand overspeeld: genetisch gemanipuleerde organismen zijn uit het lab ontsnapt en hebben de wereld overgenomen. De elite heeft zich opgesloten in ommuurde steden. Titelpersonage Vesper woont daarbuiten, met haar invalide vader in een schamel hutje. Iets verderop woont haar akelige oom. Dan ontdekt ze een neergestort vliegtuig en een geheimzinnige bewusteloze vrouw. Zeer sfeervolle scifi, met opvallend sterke vormgeving, met elementen uit cyberpunk en body horror. Een wereld als een droom, of een nachtmerrrie.

Over Imagine Fantastic Film Festival

Tijdens de 38ste editie van Imagine (26 oktober t/m 5 november in Amsterdam) zijn 70 lange en 46 korte films te zien, plus zes tv-afleveringen. Daarnaast biedt het festival een brede waaier aan themaprogramma’s. Voor meer informatie en tickets, ga naar imaginefilmfestival.nl