VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder meer een horrorklassieker van John Carpenter en het aangrijpende Playing for Time.

For a Few Dollars More

Premiejagers Monco (Clint Eastwood) en Mortimer (Lee Van Cleef) besluiten, omdat ze toch al vaak op dezelfde boeven jagen, samen te gaan werken. De beloning voor hun prooi, dood of levend, zullen ze delen. Samen gaan ze achter de psychopaat El Indio aan. Sterke tweede film uit Sergio Leone's Dollar-trilogie, bijna net zo goed als The Good, The Bad and the Ugly. In een van de vele memorabele scènes krijgt Mortimer onvrijwillige hulp van boef Juan Wild bij het aansteken van zijn tabakspijp. De muziek van Ennio Morricone is weer prachtig.

Gladiator

Sandalen, zand, bloed en een man die onrecht is aangedaan: tot de jaren 70 voldoende stof om een epische actiefilm te maken in de categorie Ben-Hur. De stoffige arena lag er verlaten bij totdat Scotts Gladiator in 2000 het strijdtoneel betrad. Het verhaal: de Romeinse generaal Maximus (Russell Crowe, die een underdog uitstraling combineert met de biomechanica van een bulldozer) verslaat een noordelijk barbarenleger, maar wordt dan verraden door keizer Commodus (Joaquin Phoenix). Hij wordt verkocht als slaaf en moet dan als gladiator aan de slag. De rest is even voorspelbaar als onweerstaanbaar.

The Memory of Water

Nadat hun vierjarige zoontje Pedro is verdronken in hun zwembad, besluit het Spaanse stel Amanda en Javier voor onbepaalde tijd uit elkaar te gaan. Zij kan niet meer naar hem kijken, hij doet haar te veel aan Pedro denken. Is er nog hoop dat de liefde ooit weer opbloeit? The Memory of Water (La memoria del agua) is een sympathiek melodrama, niet vrij van filmhuisclichés en overdadige symboliek, maar voldoende smaakvol en oprecht, met sterk acteerwerk en fraaie Catalaanse locaties. Wrang detail: Chileense hoofdrolspeler Vicuna kent de thematiek van dichtbij, hij verloor zelf een zesjarige dochter.

Playing for Time

Indrukwekkende televisiefilm over Fania Fenelon, die Auschwitz overleefde door op te treden in het bizarre kamporkest. Dat orkest 'speelde om tijd te winnen' - om nog, voor hoe lang?, verder te mogen leven - terwijl mede-concentratiekampgevangenen werden afgemarcheerd in de dood. Vanessa Redgrave als Fenelon en Jane Alexander als dirigente van het orkest, kregen een Emmy Award voor hun spel. Het scenario is van Fénelon en de legendarische toneelschrijver Arthur Miller (Death of a Salesman). Laatste film van regisseur Daniel Mann.

The Thing

In deze sterke horrorfilm van John 'Halloween' Carpenter proberen wetenschappers op Antarctica korte metten te maken met een vers ontdooid ruimtewezen, een Ding dat voortdurend van gedaante verandert. Als blijkt dat het wezen ook de gedaante van de collega's aan kan nemen, groeit, niet onbegrijpelijk, het onderlinge wantrouwen. Kurt Russell (Breakdown) speelt een van zijn betere rollen in deze duistere remake van het door Carpenter zeer bewonderde The Thing from Another World (1951) van Howard Hawks. Fraaie, nauwelijks gedateerde special effects. Ennio Morricone componeerde de angstaanjagende score.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.