Netflix-tips: vijf drugsbazen

Serietips voor Netflix

, Nick Boers

Hitserie Narcos is terug met een nieuw seizoen. Om dat te vieren wijzen we je hier op vijf Netflixseries die even verslavend zijn als de drugs die erin voorkomen.

Narcos

3 seizoenen

Narcos 3 (seizoenen)

Beginnen doen we dan natuurlijk ook met Narcos, dat zichzelf met een bijna onmogelijke opdracht heeft opgezadeld: Pablo Escobar doen vergeten. De beruchte drugsbaas kwam afgelopen seizoen aan zijn onvermijdelijke einde en om zijn schoenen te vullen staan welgeteld vier opvolgers in de rij. Dit Calikartel zal ervoor zorgen dat de witte poedertrein uit Colombia op rolletjes blijft rijden.

Het derde seizoen is daarbij tegelijkertijd meer en minder spannend dan de afgelopen twee. Alle vertrouwde Narcos-ingrediënten blijven aanwezig, van de eigenzinnige filmstijl tot het gretig gebruik van archiefmateriaal, de charmante drugsbazen en speciaal agent Javier Peña – maar dan zonder Escobar dus. Voor- en nadeel, want zijn Wikipedia-pagina was al een grote spoiler. En zeg nou zelf, had jij hiervoor gehoord van het Calikartel? Kijken, dus.

Breaking Bad

5 seizoenen

Breaking Bad (5 seizoenen)

De drugsbaas onder de drugsbazen (sorry, Pablo). Breaking Bad is een intieme karakterstudie van een alledaagse familieman die afglijdt in totale duisternis: Walter White, een scheikundeleraar die zich ontpopt tot crystal meth-keizer. Een glansrol van Bryan Cranston en de serie die bedenker Vince Gilligan overal in televisieland op de kaart zette. Prachtig gefilmd in broeierig Arkansas, met talloze twists en vooral memorabele momenten en personages – niet voor niets is er een hele nieuwe serie opgezet rond de amorele advocaat Saul Goodman (Better Call Saul). Een serie die zonder moeite een gooi kan doen naar de top vijf best ever (zo niet de nummer 1-positie). Eigenlijk kunnen we ons niet voorstellen dat je Breaking Bad nog niet gezien hebt.

El Chapo

1 seizoen

El Chapo (1 seizoen)

Beter bekend als de serie die iedereen keek terwijl ze wachtten op het nieuwe seizoen van Narcos. El Chapo verhaalt over Joaquín Guzmán, een slechterik in dezelfde orde van grootte als Escobar – eigenlijk zelfs groter. Wat Pablo in de jaren tachtig was voor Colombia, was/is El Chapo sindsdien voor Mexico: hij werd vorig jaar opgepakt en staat momenteel voor de rechtbank in Amerika, maar of dat indruk heeft gemaakt? Voor wie geen genoeg krijgt van drugsbaronnen, keihard geweld en schimmige deals met politiek en media, is El Chapo het perfecte toetje na Narcos.

Ozark (1 seizoen)

Goed, eigenlijk gaat Ozark niet over een drugsbaas, maar juist over een witwasser in dienst van een drugsbaas – maar de serie is zo goed dat wij daar maar even doorheen kijken. Ongeveer vanaf de eerste dode (en die valt al na een kwartier) is Ozark een rollercoaster die een paar keer snoeihard over de kop gaat.

De grote uitblinker tussen een serie uitblinkers is Jason Bateman (beter bekend als die sul uit talloze komedies en Teen Wolf Too) in de hoofdrol van Marty Byrde. Op het eerste gezicht speelt hij weer een goedzak, maar al snel blijkt Marty een meedogenloze overlever. Aanrader, ook omdat Ozark niet alleen spannend is, maar ook belachelijk mooi: het Ozarkmeer is geheid je volgende vakantiebestemming (al moet je wel uitkijken voor de wilde dieren, white thrash-criminelen en cocaïne dealende boeren).

Pablo Escobar: El Patrón del Mal

1 seizoen

Pablo Escobar: El Patrón del Mal (1 seizoen)

Voor als je dus echt geen genoeg krijgt van Pablo Escobar én wie tijd over heeft, want hoewel we hierboven schrijven over één seizoen, betekent dat wel 74 afleveringen (!). The good stuff dus en rechtstreeks uit Colombia.