Guilty pleasure

De Comakijker: Hemlock Grove

, Nick Boers

Griezelreeks Hemlock Grove staat vooral bekend als die ene Netflix-serie die je kijkt terwijl je wacht op nieuwe seizoenen van House of Cards en Orange is the New Black. Een guilty pleasure waar vandaag een eind aan komt met het derde en laatste seizoen.

Buiten een paar hardcore fans om zullen er niet veel mensen rouwen om het verlies van Hemlock Grove. De serie wist weliswaar een redelijke schare fans te verzamelen, maar daar is eigenlijk ook alles wel mee gezegd. Recensenten maakten de horrorshow vanaf dag één met de grond gelijk. Te raar, te rommelig, te oppervlakkig: het klopte gewoon niet. Seizoen twee, de kans op revanche, werd nog slechter beoordeeld.

Het grootste probleem waar de serie mee kampt, is het feit dat je voor je horrorplezier op veel betere plekken terecht kan. Zoek je melodramatische vampierdrama? Je kunt terecht bij The Vampire Diaries. Wil je keiharde griezelporno? Dompel je onder in American Horror Story. Wil je een beetje van beide? Kijk dan gewoon True Blood terug.

Dat is dan ook het cruciale verschil met hits als House of Cards en Orange is the New Black. Die series vulden een bepaalde leemte. Televisie miste een op macht beluste politicus en een divers ensemble aan kleurrijke, vrouwelijke personages. Weerwolven met perfecte kaaklijnen en zwoele blikken? Perverse freaks en demonische cougars? We worden er momenteel mee overspoeld.

'Onze' Famke Janssen is in ieder geval heerlijk fout

Goed, minstens twee vriendinnen hebben in de laatste week toegegeven (of, eigenlijk: schoorvoetend bekend) dat ze de eerste twee seizoenen van Hemlock Grove er in één weekend doorheen gejaagd hebben. Toen Hemlock Grove voor het eerst online werd gegooid door Netflix, keken er meer mensen naar dan naar House of Cards.

Het heeft tenslotte ook iets basaals. Mooie mensen, bloederige moorden; het is de ultieme guilty pleasure. Er veel bij nadenken hoef je niet en er gebeurt bijna altijd wel wat, hoe onnozel ook. Kijk je met de gordijnen dicht dan is er zelfs een kans dat je nog een beetje schrikt (de rest werkt gewoon op je lachtspieren). Hemlock Grove is het fast food onder de horrors: eenvoudig in elkaar geflanst, vlug opgewarmd. Het vult eventjes, maar achteraf zit je toch met een leeg gevoel.